La Biserica Sf. Ilie din Botosani va fi adusa, luni, racla cu particele din sfintele moaste de la Catedrala Mitropolitana din Iasi.

La Biserica Sf. Ilie din Botosani va fi adusa, luni, racla cu particele din sfintele moaste de la Catedrala Mitropolitana din Iasi.

Acest eveniment va fi ocazionat de sarbatorirea hramului acestui locas de cult. Sfintele moaste vor fi insotite de parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si de parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh la Catedrala Mitropolitana din Iasi. Despre acest pelerinaj la Botosani ne vorbeste parintele arhimandrit Timotei Aioanei:

‘La hramul Sfantului Prooroc Ilie, la una dintre bisericile cele mai importante din Botosani, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a dat binecuvantarea ca din relicavarul Catedralei Mitropolitane din Iasi,

sa fie dusa cu acest prilej cutia care contine particele din moastele mai multor sfinti: Sf. Haralambie, Trifon, Antipa, Teofan, Pantelimon, Teodor tiron, Atanasie episcopul si ale sfintei mucenite Paraschevi.

Cu aceasta cutie, luni, dupa-amiaza se va merge la Botosani, acolo se va oficia slujba Vecerniei si a Litiei, iar a doua zi, Sfanta liturghie. In tot acest timp, deci in dupa amiaza zilei de 19 iulie, respectiv, in ziua de 20 iulie, credinciosii din Botosani si din imprejurimi vor avea posibilitatea sa venereze moastele acestor sfinti.’

Biserica este construita in 1843, pe locul vechii biserici de lemn. Mai multe amanunte ne da PC Parinte protopop Lucian Leonte, parohul acestei biserici:

‘Biserica ‘Sfantul Ilie’ este o biserica destul de veche. Cea pe care o vedem astazi a fost terminata in 1843. Inainte de ea, turnul bisericii exista deja, pentru ca in 1808, turnul era construit langa o biserica veche din lemn si atunci cand s-a pus problema construirii unei biserici de zid, turnul a fost pastrat. Biserica propiu-zisa este din 1843, construita pe o biserica din lemn care exusta aici. Aceasta biserica a fost construita de bresla blanarilor , in timp a suportat reparatii, iar ultima, incepand din 2001, a fost o reparatie generala, capitala, s-a reparat interiorul si exteriorul bisericii, s-a pus tabla de cupru, s-a schimbat tot acoperisul, s-a inceput pictura. Bisserica a capatat noi dimensiuni in activitatile ei prin cantina sociala, construita tot dupa ’90 in complexul parohial, care cuprinde. biblioteca, arhiva, casa parohiala.’

Comentarii Facebook


Știri recente