La Arad a început al II-lea Simpozion Internațional de Teologie Dogmatică Ortodoxă

Ieri, 11 iunie, s-au deschis ședințele celui de-al II-lea Simpozion Internațional de Teologie Dogmatică Ortodoxă, întrunit la Arad. Organizat de Asociația Internațională a Teologilor Dogmatiști Ortodocși, în parteneriat cu Facultatea de Teologie a Universității arădene „Aurel Vlaicu”, simpozionul se desfășoară sub genericul: „Tradiție și dogmă – ce fel de Teologie Dogmatică propunem pentru vremea de azi?”.

La sfârșitul slujbei de mulțumire, cu care a început prima zi a simpozionului, Preasfințitul Timotei, Episcopul Aradului, Ienopolei, Hălmagiului și Hunedoarei, s-a rugat ca Dumnezeu să primească osteneala și jertfelnicia celor prezenți, care au dovedit „atașamentul față de tot ceea ce reprezintă patrimoniul nostru spiritual și disciplina în numele căreia ne întrunim astăzi (ieri, n.r.), care poartă stindardul unității noastre, credinței noastre și tot ceea ce poate fi mai promițător pentru propășirea generală”.

După cum a spus a spus PS Episcop Timotei, „ne-am adunat sub egida acestui an, 2009, declarat An comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, și al celorlalți Sfinți Capadocieni, la inițiativa Preafericitului nostru Părinte Patriah Daniel, a cărui binecuvântare o avem și pe care îl socotim prezent în mijlocul nostru. Așadar, suntem sub patronajul marilor capadocieni, care au reprezentat pentru Teologia Dogmatică o culme deosebită”. În cadrul festivității de deschidere, ce s-a ținut în Aula „Dr. Ilarion V. Felea” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, pr. dr. Ioan Tulcan, în calitate de președinte al Asociației Internaționale a Teologilor Dogmatiști Ortodocși, dar și decan al facultății sus-amintite, a precizat că „pentru noi, ortodocșii, este foarte important să trăim la nivel personal și local comuniunea și sobornicitatea, dar în egală măsură este foarte important s-o trăim și dincolo de regiunea geografică în care trăim, credem și mărturisim propria noastră credință”.

Acest lucru încearcă să îl realizeze, după mijloacele și metodele sale, comunitatea noastră teologică, a mai spus pr. prof. Tulcan. „Aceasta exprimă că Teologia ortodoxă, cu referință specială la Teologia Dogmatică, este o disciplină atât de incitantă, genială și generoasă, încât mișcă profund sufletele teologilor, de azi, dar și din veacurile trecute. În felul acesta, simpozionul are darul de a ne determina pe noi să reflectăm mai profund și împreună asupra modului specific de a face Teologie Dogmatică ortodoxă”, a menționat decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad.

Cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost citit de pr. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Preafericirea Sa, după ce a scos în evidență rolul teologiei Sfinților Capadocieni, și în special a Sfântului Vasile cel Mare, a punctat: „Ancorată în Sfânta Tradiție, Teologia poate să-și împlinească vocația sa profetică. O Teologie elaborată în duhul Tradiției nu este totuși o Teologie repetitivă, care plictisește și demobilizează pe profesor și pe studenți. Recursul la Tradiție înseamnă stimularea cercetării în vederea cultivării unui discurs teologic mereu nou prin aprofundarea mesajului credinței ortodoxe și confruntarea lui cu problemele lumii contemporane”.

Ieri după-amiază s-au desfășurat primele două ședințe ale simpozionului. Astfel, în prima ședința, moderată de dr. Peter Bouteneff, de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vladimir”, din New York – SUA, și de pr. dr. Stefan Buchiu, au susținut cuvântări: dr. Dimitrios Tselengidis, Facultatea de Teologie din Tesalonic – Grecia, dr. Michel Stavrou, de la Institutul „Saint Serge” din Paris – Franța, și pr. dr. Dumitru Popescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din București. În a doua ședință și ultima a zilei, moderată de dr. Michel Stavrou și de dr. Alexey Fokin de la Institutul Filosofic din Moscova, au ținut prelegeri dr. Peter Bouteneff, dr. Giorgios Martzelos, Facultatea de Teologie din Tesalonic, dr. Svetoslav Ribolov, Facultatea de Teologie din Sofia – Bulgaria, pr. dr. Ștefan Buchiu, pr. dr. Aristotle Papanikolaou, Centrul Teologic Lincoln de la Universitatea Fordham, USA, și dr. Fadi George, Facultatea de Teologie din Balamand – Liban. Lucrările simpozionului continuă și mâine, 13 iunie.

Asociația Internațională a Teologilor Dogmatiști Ortodocși s-a înființat la Arad, cu prilejul primului Simpozion Internațional de Teologie Dogmatică Ortodoxă din iunie 2007. Conducerea actuală a Asociației, desemnată prin vot în 2007, este formată din președinte – pr. prof. dr. Ioan Tulcan, vicepreședinți – conf. dr. Peter Bouteneff și prof. dr. Michel Stavrou și secretar – dr. Daniel Munteanu (Erlangen, Germania). Organizatorii nădăjduiesc ca cel de-al doilea Simpozion Internațional de Teologie Dogmatică Ortodoxă să marcheze un salt calitativ în demersul teologic conturat deja, concretizând proiecte viabile care să pună în lumină vigoarea, bogăția și perspectivele învățământului teologic ortodox, dar, totodată să dinamizeze și cercetarea teologică în conlucrare academică frățească.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente