La Alba Iulia, s-au incheiat astazi manifestarile religioase si culturale prilejuite de sarbatoarea Sfintilor Marturisitori Ardeleni

In aceasta dimineata, s-au derulat lucrarile simpozionului national jubiliar dedicat implinirii a 50 de ani de la canonizarea Mitropolitilor Ardealului, Ilie Iorest si Sava Brancovici, si a cuviosilor marturisitori Sofronie, Visarion si a mucenicului Oprea, si implinirii a 30 de ani de la reactivarea Scaunului Episcopal de la Alba Iulia. Cu detalii despre acest moment, parintele Sabin Voda, redactor la radio Reintregirea: ‘In cadrul simpozionului a luat cuvantul ierarhul nostru, IPS Arhiepiscop Andrei, care a vorbit despre reinfiintarea scaunului episcopal de la Alba Iulia, dupa 275 de ani de vaduvie a unui vechi centru crestin si mitropolitan. A urmat mesajul transmis de domnul secretar de stat, Adrian Lemeni, dupa care, parintele academician Mircea Pacurariu, a dat o marturie personala despre evenimentul canonizarii sfintilor ardeleni, din anul 1955, de la Alba Iulia. O alta marturie personala a fost a domnului Gheorghe Nenciu, fost ministru al Cultelor, in anul 1975, deci anul in care s-a reinfiintat Arhiepiscopia Alba Iuliei’.

Parintele Sabin Voda ne-a vorbit si despre un alt moment care a avut loc astazi: festivitatea decernarii titlului de ‘Doctor Honoris Causa’, al Universitatii „1 Decembrie”, parintelui academician Mircea Pacurariu pentru aportul in studiul Istoriei Bisericii Ortodoxe Romane, in general, si al sfintilor transilvaneni, in particular: ‘Cuvantul de Laudatio a fost pronuntat de catre IPS Arhiepiscop Andrei care a rezumat personalitatea complexa a parintelui academician Mircea Pacurariu, in cei peste 46 de ani de slujire a Bisericii Ortodoxe Romane. Domnul rector Moise Achim a citit hotararea Senatului Universitatii si a inmanat diploma de Doctor Honoris Causa parintelui academician Mircea Pacurariu. Manifestarile s-au incheiat cu un cuvant al parintelui academician Mircea Pacurariu intitulat ‘Implicarea Bisericii Ortodoxe Romane in cultura europeana’. La final, a avut loc lansarea volumului al XXI-lea al ‘Indrumatorului pastoral’ al Arhiepiscopiei de Alba Iulia, care cuprinde si prelegerile sustinute in cadrul acestui simpozion.

Comentarii Facebook


Știri recente