La 2 iulie, Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste pe Stefan cel Mare si Sfant

Stefan cel Mare a domnit 47 de ani (1457-1504). Abil si curajos, conducator de oaste, drept si neinfricat, el a purtat 36 de batalii, din care a pierdut numai doua. Si cate razboaie a batut, atatea manastiri a facut…, se spune intr-un citat din istorie. Stefan cel Mare si Sfant s-a ingrijit de marirea vechilor cetati (Hotin, Suceava, Neamt, Cetatea Alba, Chilia), precum si de zidirea curtilor domnesti din Iasi, Harlau, Bacau.

In localitatea Cotnari din judetul Iasi, biserica Domneasca Cuvioasa Parascheva este ctitorie a binecredinciosului voievod Stefan cel Mare si Sfant, construita in jurul anului 1493. Datorita vitregiilor vremii, care si-au pus amprenta si asupra acestui monument istoric, biserica a necesitat reparatii de consolidare si de conservare urgente. Astfel, in 1990, s-au realizat lucrarile exterioare (care au constat in inlocuirea acoperisului vechi cu unul nou, in stil stefanian, si tencuieli exterioare). Intre anii 1998-2000 s-a realizat din nou pictura in tehnica fresca. In anul 2001 s-a inlocuit catapeteasma veche cu una noua.

Slujba de resfintire a avut loc astazi. Au participat I.P.S. Teodosie Snagoveanul, Arhiepiscop al Tomisului, P.S. Ioachim Bacaoanul, Episcop vicar al Episcopiei Romanului.

I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a fost reprezentat la aceasta manifestare religioasa de Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Varlaam Merticariu, vicar administrativ al MMB.

Stefan cel Mare a fost canonizat in 1992, fiind trecut in randul sfintilor.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente