La 1 august incepe Postul Sfintei Maria

Postul este infranarea de toate mancarurile sau, in caz de boala, numai de unele, de asemenea si de bauturi si de toate cele lumesti si de toate poftele cele rele, pentru ca sa poata crestinul sa isi faca rugaciunea lui mai cu inlesnire si sa ii fie milostiv Dumnezeu. Inca si pentru a ucide poftele trupului si a primi harul lui Dumnezeu… (din Marturisirea de credinta…, partea a III-a, Raspuns la intreb. VII, trad. cit., p. 144).

Postul Santa-Mariei Mari (sau postul lui August) este postul dinaintea sarbatorii Adormirea Maicii Domnului. E asezat in cinstea Maicii Domnului, amintindu-ne de postul cu care aceasta, dupa traditie, s-a pregatit spre trecerea ei la cele vesnice.

Acest post tine doua saptamani: de la 1 la 15 august. Pe 31 iulie este lasatul secului, iar daca aceasta zi ar cadea miercuri sau vineri, se lasa de sec cu o zi inainte. In ziua de 6 august, cand este Schimbarea la Fata a Mantuitorului este dezlegare la peste, fiind praznic mare. Daca ziua de 15 august cade miercuri sau vineri, nu se mananca de dulce, ci se dezleaga numai la peste.

In timpul acestui post se citeste mai ales Al doilea Paraclis al Maicii Domnului, pe care il gasim in Ceaslov.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente