Joia Mare la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat joi, 12 aprilie 2012, la Catedrala mitropolitană din Sibiu, slujba Deniei din Joia Mare. Preoții slujitori la Catedrala amintită au oficiat în dimineața zilei Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia, în cadrule căreia s-a scos Agnețul ce va fi uscat și sfărâmat a treia zi de Paști. Păstrat pe Sfânta Masă, în Sfântul Chivot, va fi folosit pentru împărtășirea bolnavilor și în cazuri deosebite.

La Denia celor 12 Evanghelii, sibienii au participat în număr mare la Catedrala din Sibiu, iar răspunsurile liturgice au fost date de corala „Timotei Popovici”. Sfânta Cruce a fost scoasă în mijlocul bisericii pentur a fi cinstită de credincioși.

La final, IPS Mitropolit Laurențiu a explicat rânduiala citirii celor 12 texte evanghelice de la trei din cei patru evangheliști, slujbă în care ni se prezintă complet toate mărturiile despre prinderea Mântuitorului, judecarea și Patimile Sale pe Cruce.

„Această slujbă este foarte importantă, pentru că este cea mai documentată dintre slujbele noastre. Suntem obișnuiți totdeauna ca textul Evangheliei, care cuprinde cuvântul lui Dumnezeu, să-l folosim la temeiul lucrării tainice în cadrul rânduielilor noastre, dar iată că slujba aceasta are 12 Evanghelii. Nu putem spune nimic în plus decât ceea ce ne-au spus Evangheliile. Amintim că aceste Evanghelii au fost puse în derulare cronologică pentru a fi împreună cu El în cinci locuri deosebite, în cinci locuri unde El a trecut și a pătimit pentru noi”, a spus Părintele Mitropolit.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…