Joi va avea loc la Cugir o seară duhovnicească închinată Părintelui Teofil Părăian

Joi, 25 februarie 2010, la Casa de Cultură din Cugir va avea loc o seară duhovnicească cu mărturii despre „Părintele bucuriei – Arhimandritul Teofil Părăian”, la care sunt invitați Părintele Iustin Miron, starețul Mănăstirii Oașa și Părintele Sabin Vodă, informează Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei. Întâlnirea va cuprinde mărturii despre viața și învățătura Părintelui Teofil Părăian, trecut la Domnul la 29 octombrie anul trecut (2009) în vârstă de 80 de ani. În cadrul acestei conferințe va avea loc o prezentare de fotografii cu Părintele Teofil – de la tinerețe până la bătrânețe – și vizionarea unui film documentar cu Părintele Teofil despre viața și concluziile duhovnicești ale sfinției sale. La finalul întâlnirii va avea loc lansarea cărții: „In memoriam Părintele Teofil Părăian. Întâlniri cu oameni iubitori de Dumnezeu”, carte ce are atașat un CD în format mp3 cu 10 ore de înregistrări cu Părintele Teofil și despre Părintele Teofil. Tot atunci se vor prezenta un CD audio cu rugăciuni și poezii rostite de Părintele Teofil, intitulat: „Să ne rugăm cu Părintele Teofil”, un pliant intitulat: „Arhimandritul Teofil – Părintele bucuriei” ce cuprinde programul de viață duhovnicească și scara fericirii propuse de Părintele Teofil și cele mai cunoscute maxime duhovnicești ale Părintelui. La final va avea loc și prezentarea filmului documentar „Părintele Arsenie Boca – Sfântul Ardealului”, cu mărturii ale Părintelui Teofil și ale altor părinți duhovnicești despre viața Părintelui Arsenie Boca.

Întâlnirea de la Cugir este organizată de Asociația Prologos Cugir în parteneriat cu Casa de Cultură din localitate.

Această mărturie despre Părintele Teofil Părăian deschide o serie de întâlniri duhovnicești care se va continua săptămâna viitoare la Târgu-Mureș și Alba Iulia și apoi și în alte orașe din Transilvania.

Repere biografice ale Părintelui Teofil Părăian

Părintele Teofil s-a născut la 3 martie 1929 într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului, primind la botez numele de Ioan și fiind primul dintre cei patru frați. S-a născut fără vedere, motiv pentru care urmează cursurile unei școli primare pentru nevăzători la Cluj-Napoca, între anii 1935 – 1940. Își continuă cursurile la o școală de nevăzători la Timișoara, între anii 1942 – 1943, iar până în 1948 urmează tot la Timișoara cursurile liceale într-un liceu teoretic pentru văzători. În această perioadă îl cunoaște pe părintele Arsenie Boca de la care deprinde rugăciunea minții: „Doamne Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”, rugăciune pe care continuă să o exerseze încă înainte de intra în monahism. Preocuparea pentru viața religioasă și pentru aprofundarea cunoștințelor teologice îl determină să urmeze cursurile Facultății de Teologie din Sibiu, între anii 1948 – 1952, iar la 1 aprilie 1953 ia hotărârea de a intra în obștea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. După patru luni este călugărit în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului și primește numele de Teofil, cuvânt provenit din limba greacă ce se traduce cu „iubitor de Dumnezeu”. La șapte ani de la călugărie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, părintele Teofil este hirotonit diacon de către Mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983, după 23 de ani de diaconie este hirotonit preot de către Mitropolitul Antonie Plămădeală. Tot atunci primește și hirotesirea întru duhovnic. În anul 1986 părintele Teofil este hirotesit protesinghel, iar în anul 1988 arhimandrit.

Din anul 1992 părintele a început să răspundă invitaților din țară și participe în aproape toate orașele importante din România la conferințe duhovnicești, de obicei în perioada Postului Mare sau în perioada Postului Crăciunului.

A trecut la Domnul în data de 29 octombrie 2009, la vârsta de 80 de ani.

Părintele Teofil Părăian a fost un om al bucuriei, un om care și-a propus să înmulțească bucuria și credem că a reușit cu prisosință. Darul deosebit al părintelui Teofil de a vorbi și mai ales de a aprofunda cuvintele Scripturii și în special ale Noului Testament, preocuparea pentru cărțile fundamentale ale spiritualității ortodoxe, cum ar fi Patericul și Filocalia, dar și pentru textele liturgice cuprinse în cărțile de slujbă, l-au făcut să fie iubit și în același timp să fie un părinte duhovnicesc cu autoritate și discernământ.

Comentarii Facebook


Știri recente