‘Izvorul Tamaduirii’ in Arhiepiscopia Iasilor

Manastirea Bistrita, judetul Neamt, isi sarbatoreste cel de-al doilea hram

Dupa traditie, viata obstii monahale din Bistrita a inceput in timpul domniei lui Petru I Musat, in a doua parte a secolului al XIV-lea, cand s-a ridicat aici o bisericuta de lemn. In locul acesteia, Alexandru cel Bun a zidit – in 1402 – o biserica de piatra pentru a fi necropoloa familiei domnesti. In 1498, Sfantul Voievod Stefan cel cel Mare a inceput aici ample lucrari de extindere care au fost continuate de domnitorul Petru Rares. Manastirea Bistrita are printre ctitori si pe Alexandru Lapusneanu. Pe langa mormintele lui Alexandru cel Bun si al sotiei sale, doamna Ana, manastirea adaposteste si icoana facatoare de minuni a Sfintei Ana, dar al imparatului bizantin Manuel II (1391-1425) pentru Alexandru cel Bun, in semn de recunostinta pentru buna primire de care se bucurase fiul lor Andronic in timpul vizitei efectuate de acesta in Moldova. Cultura noastra veche datoreaza Manastirii Bistrita doua lucrari fundamentale, Pomelnicul inceput in 1407 si completat pana in secolul al XIX-lea si Letopisetul care se refera la perioada 1359-1506. Tot aici se afla si mormantul cronicarului Grigore Ureche. Manastirea Bistrita este renumita pentru icoana facatoare de minuni a Sf. Ana, despre minunile careia ne-a vorbit parintele arhim. Pavel Toderita, staretul Manastirii Bistrita si exarhul manastirilor din zona Neamt: ‘De-a lungul timpului, aceasta icoana a savarsit numeroase minuni. In 1538, Petru Rares, fiind urmarit de boierii tradatori, poposeste la Manastirea Bistrita, cade in genunchi in fata icoanei Sf. Ana cerand indurare si ocrotire. In noaptea de 18 septembrie, urmaritorii incercuiesc manastirea, dar domnitorul se strecoara imbracat in haine taranesti printre turci. O alta minune care este insemnata a avut loc in 1853, facuta cu ierom. Varnava, egumenul Manastirii Pangarati, care, imbolnavindu-se de o boala grea, a cerut monahilor sai sa se duca la Manastirea Bistrita pentru a se ruga la icoana Sf. Ana. Rugaciunea i-a fost ascultata si ieromonahul s-a insanatosit, iar ierom. Varnava a comandat un iconostas de lemn sculptat si aurit, in care a asezat icoana, asa cum se poate vedea pana astazi’. Despre cum s-a desfasurat hramul la Manastirea Bistrita am aflat detalii tot de la parintele staret Pavel Toderita: ‘Manastirea Bistrita si-a sarbatorit astazi unul dintre hramurile inchinate acestui sfant locas. Delegat din partea IPS Parinte Mitropolit Daniel a fost parintele Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor. Au fost prezenti stareti de manastiri, protopopi, preoti de mir, fiind un numar de 35 de slujitori. Au fost prezente oficialitatile locale si centrale, domnul prefect al judetului Neamt, domnul primar al orasului Piatra Neamt, domnul primar al comunei Alexandru cel Bun, domnul presedinte al Consiliului Judetean Neamt, alte oficialitati si foarte multi credinciosi’.

Biserica ‘Izvorul Tamaduirii’ din cartierul iesean Nicolina se afla in sarbatoare

Ridicarea bisericii a inceput in anul 1997, iar in prezent se fac lucrari de constructie la sfantul lacas. Mai multe detalii despre aceasta biserica ne-a oferit parintele paroh Constantin Stoian: ‘Biserica noastra a avut de la inceput un caracter mai special, pentru ca ea se afla pe malul paraului Nicolina si au trebuit sa fie facute structuri de rezistenta deosebite, in sensul ca ne-am ocupat si de realizarea unei hidroizolatii deosebite, pentru ca nu se stie in decursul timpului cum va fi apa si care vor fi izvoarele in jurul bisericii. Acum doua saptamani au aparut noi probleme din partea proiectantului si a arhitectului care ne-au cerut masuri suplimentare de siguranta si ne-am intors la lucrarile care sunt executate afara. Speram ca o data cu terminarea acestor lucrari si dupa ce ne vom muta in demisol sa incepem si construirea bisericii’.

Parohia ‘Izvorul Tamaduirii’ din Botosani isi sarbatoreste hramul

Aceasta parohie a fost infiintata cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in anul 1997, in prezent lucrandu-se la constructia bisericii. Parintele paroh Ioan Alupoaiei ne-a oferit mai multe detalii despre istoricul acestei biserici: ‘Parohia Izvorul Tamaduirii a fost infiintata la 1 mai 1997, datorita proiectului de reorganizare a parohiilor din municipiul Botosani initiat de Mitropolia Moldovei si Bucovinei. A fost foarte greu sa organizam viata duhovniceasca in aceasta parohie saraca si cu multe probleme sociale. Am inceput doar cu un singur pangar, iar abia pe 13 martie 2003 s-a oficiat prima slujba in biserica din tramvai, un loc de rugaciune in prelungirea unui tramvai dezafectat. La 25 noiembrie 2003 aveam o capela mai mare, din lemn, pentru rugaciune. Anul 2004 a fost mai bogat in realizari, in sensul ca am turnat temelia la biserica mare, am construit o troita si o camera mortuara, iar acum incepem constructia bisericii’.

Comentarii Facebook


Știri recente