Istoria fragmentului din Sfanta Cruce de la Manastirea ‘Panaghia Soumela’, care va fi adus la Iasi cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva

Mitropolia Moldovei si Bucovinei s-a impartasit in ultimii ani de bogate daruri duhovnicesti. Astfel, in anul 1996 au fost aduse la Iasi din Patmos-Grecia, moastele Sfantului Apostol Andrei, increstinatorul romanilor; in 2000 au fost aduse, de la Livadia (tot din Grecia), moastele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe; in 2001 a fost adus Braul Maicii Domnului de la Volos; in 2002 Moastele Sfantului Ioan Casian de la Marsilia-Franta; iar in 2003 moastele Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir de la Tesalonic.

In contextul Anului Omagial ‘Sfantul Voievod Stefan cel Mare – 500’, aceasta traditie continua prin aducerea la Iasi a unui fragment din Sfanta Cruce de la Manastirea Panaghia Soumela din Mitropolia de Veria-Grecia.

Conform Traditiei, Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Mantuitorul a fost descoperita la Ierusalim in anul 326 de catre Sfanta Imparateasa Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare. Bucuria descoperirii Lemnului Sfant a fost proclamata public in Biserica Invierii din acelasi oras de catre Episcopul Macarie al Ierusalimului. Acest eveniment a ramas in cultul Bisericii ca Sarbatoarea ‘Inaltarii Sfintei Cruci’, serbata in fiecare an la data de 14 septembrie.

Dupa aproximativ 300 de ani de la descoperirea sa, Sfanta Cruce a fost rapita de persii care au invadat Ierusalimul sub conducerea lui Kosroe Parviz si dusa la Ctesifon. Dupa 14 ani, imparatul Heraclie al Bizantului a readus-o la Ierusalim, depunand-o cu mare cinste, in anul 628 in Biserica Sfantului Mormant.

Ulterior Sfanta Cruce a fost impartita in mai multe fragmente, care au fost duse in toate colturile lumii, pentru binecuvantarea credinciosilor de pretutindeni. Astfel, fragmente din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Mantuitorul se afla in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, la Roma, Constantinopol, Veria si in Muntele Athos.

In anul 1390, imparatul Manuil al III-lea Comnenul a daruit un fragment din lemnul Sfintei Cruci Manastirii Panaghia Soumela, care se afla in Grecia, la cativa kilometri de Veria. Aceasta Manastire a fost intemeiata in anul 386 in Muntele Mela in Turcia de catre ieromonahii Varnava si Sofronie, originari din Atena. Imediat dupa intemeierea ei, manastirea a devenit un mare centru de pelerinaj. In 1923, grecii din Trapezunt au fost expatriati din Turcia, iar manastirea a fost pustiita. Printre odoarele de pret ale manastirii a fost salvat si fragmentul din Sfanta Cruce. In anul 1951 s-a pus piatra de temelie a noii Manastiri Panaghia Soumela care este construita de aceasta data langa Tesalonic, sub ascultarea Mitropoliei de Veria.

Comentarii Facebook


Știri recente