„Istoria acestei zidiri mărturisește puterea creatoare a rugăciunii”

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în ziua de 17 ianuarie pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. Mai multe lăcașuri de cult din Arhiepiscopia Iașilor se află, încă din această seară, în sărbătoare. În municipiul Iași, va fi mâine hram în parohia „Sf. Cuv. Antonie cel Mare”, păstorită de pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, informează Ziarul Lumina.

Paraclisul „Sf. Antonie cel Mare” din Iași, ce aparține de Protopopiatul Iași 2, își cinstește mâine ocrotitorul. Programul liturgic va începe astăzi, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, la care vor participa numeroși preoți de la parohiile din Iași. Mâine, slujba Sfintei Liturghii va fi săvârșită de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Potrivit unei tradiții, la slujba din ajunul sărbătorii Paraclisului „Sf. Cuv. Antonie cel Mare” participă preoții de mir, iar în ziua de hram slujesc în special părinții de la mănăstirile din Iași.

Construcția Paraclisului „Sf. Cuv. Antonie cel Mare” a început în anul 2003, cu sprijinul enoriașilor parohiei „Sf. Voievozi” – Frumoasa, care s-a desființat la 1 februarie 2002, pentru a se reînființa Mănăstirea Frumoasa. Piatra de temelie a Paraclisului „Sf. Antonie cel Mare” a fost pusă la 26 august 2003, iar la 28 septembrie, același an, a fost săvârșită prima Liturghie. Anul acesta va avea loc târnosirea sfântului lăcaș și sfințirea terenului pentru viitoarea biserică. „Ceea ce avem noi acum nu este biserică, ci paraclis. La ședința care a avut loc înainte de demararea lucrărilor, s-a discutat și s-a hotărât să facem un complex bisericesc care să cuprindă un paraclis, o bibliotecă cu câteva săli pentru activitățile copiilor și ale tinerilor și biserica propriu-zisă. Deocamdată, am reușit să ridicăm paraclisul. Închinat Sfântului Antonie cel Mare, paraclisul este construit din lemn și a fost tencuit într-un an și jumătate”, ne-a spus prof. Rodica Grădinariu, membră a grupului de inițiativă și de sprijin al parohiei „Sf. Cuv. Antonie cel Mare”.

Paraclisul a luat ființă mai întâi în sufletele credincioșilor

Paraclisul închinat Sfântului Antonie cel Mare a fost ridicat mai întâi în sufletele credincioșilor. Părintele vicar administrativ Ionel Roată i-a îndemnat mereu pe enoriași să se roage și să citească din Psaltire. Prof. Rodica Grădinariu ne-a povestit, în continuare, de ce s-a ales ca ocrotitor al paraclisului Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. „În cei doi ani care au trecut de la adunarea parohială până la săparea fundației actualului paraclis, părintele paroh Ionel Roată ne-a pregătit duhovnicește pentru această construcție. Sfinția Sa spunea că nu putem zidi biserica exterioară dacă nu clădim mai întâi biserica din sufletele noastre. Am înțeles fiecare, prin propriile experiențe, că istoria de 9 ani a acestei zidiri mărturisește puterea creatoare a rugăciunii. În anul 2002, după aproape un an în care am încercat să obținem aprobări și să unim două comisii, cea de la Centrul Eparhial Iași și cea de la Primăria Municipiului Iași, pentru a măsura terenul și a-l delimita, în ziua în care s-au anunțat cele două comisii că vin ne-am uitat în calendar și era 17 ianuarie, ziua în care este prăznuit Sfântul Antonie cel Mare. Ulterior, PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a sugerat ca al doilea hram să fie Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Ne-am dat seama că Sfântul Cuvios Antonie cel Mare a dorit, fiind întemeietorul vieții monahale, să reintroducă Biserica Frumoasa în circuitul mănăstiresc, iar, pe de altă parte, a vrut să ne ajute la ridicarea noii biserici”, a amintit prof. Rodica Grădinariu.

Sfântul Antonie cel Mare, cinstit în alte cinci biserici din Moldova

Tot mâine își serbează cel de-al doilea hram Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Vulpe, din Iași, construită de breasla blănarilor, din inițiativa și în timpul lui Gavriil Vulpe, de unde și numele. Sfântul lăcaș din lemn a ars la 1832 și a fost reconstruit din zid de un vătaf al timpului, Antonie Cobălcescu.

Sărbătoare va fi mâine la Biserica „Sf. Cuv. Parascheva” – Mitocul Maicilor din Iași, care își cinstește al doilea ocrotitor, dar și în parohia „Sf. Antonie cel Mare” din Botoșani și la Schitul Icoana al Mănăstirii Neamț. La Biserica „Sfânta Înviere” din Suceava, care îl are ca al doilea ocrotitor pe Sf. Cuv. Antonie cel Mare, programul liturgic va începe în această seară, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, și va continua mâine dimineață cu slujba Sfintei Liturghii, săvârșită de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Comentarii Facebook


Știri recente