IPS Pimen al Sucevei si Radautilor va participa duminica la sfintirea manastirii de la Bogdanesti, judetul Suceava

In fiecare an, pe 25 iulie, crestinii din Bogdanesti, tinutul Falticeniului, se reunesc in numele credintei pentru a sarbatori Hramul Manastirii Bogdanesti, ctitoria lor de suflet, care isi are radacinile la al doilea descalecat al Voievodului Bogdan I Intemeietorul. Este prilej de bucurie si de mare cinste pentru acesti oameni, care si-au adus prinosul lor de umilinta si darnicie pentru a se rezidi aceasta manastire.

Asezare de vechi razesi moldoveni, Bogdanestii de pe valea Moldovei, din apropierea primei capitale, Baia, au trecut prin istorie datorita credintei in Dumnezeu si vredniciei lor in zilele de aspra prigoana.

Voievodul Bogdan I Intemeietorul, impreuna cu Maria, doamna sa, zideste aici o manastire – Bogdana, schitul Bogdanesti sau Bogoslovul, pentru a servi drept loc de rugaciune si reculegere. Firava constructie din lemn a rezistat curgerii timpului si atacatorilor, pentru ca, in 1510, sa fie distrusa din temelii de tatari. In perioada 1511?1512, o mina de calugari vor sa o refaca tot pe vechiul loc, cu sprijinul lui Bogdan al III-lea, fiul lui Stefan cel Mare.

Stradania lor nu izbuteste, iar in anul 1542 Petru Rares va stramuta vechiul asezamint, intemeind Manastirea Risca. In documentele istorice se mai mentioneaza ca ?in sec. al XVII-lea au existat citeva incercari de revigorare a vietii monahale pe locul ctitoriei voievodului Bogdan: intre 1528 ? 1574 un schit de calugari, iar intre 1620 ? 1740 sau 1630 ? 1745 este mentionat un schit de maici. Urmele manastirii vechi s-au cunoscut pina pe la 1800?. Astazi nu au mai ramas decit denivelari de teren, iar, uneori, ?plugul mai scoate la lumina cite o piatra folosita la constructie?, dupa cum spun localnicii.

Anul 1994 aduce o noua etapa in viata vechiului asezamint. Preotul Gheorghe Loghinoaia si credinciosii locului incep rezidirea Manastirii Bogdanesti pe un nou amplasament, dupa ce, in 1993, au marcat locul vechiului locas de rugaciune prin inaltarea unei troite. Din relatarile facute de preotul Florentin Loghinoaia, preot slujitor la aceasta manastire alaturi de tatal sau, Gheorghe Loghinoaia, am inteles ca, acum zece ani, ?piatra si cimentul au prins viata in formele noii biserici, care se vrea un altar inchinat Voievodului descalecat din Maramures. Satenii au dat curs la chemarea preotului lor. Unii au cedat suprafetele de teren cu convingerea ca pe pamintul lor se va ridica sfintul locas cu chiliile sale?.

Tot el ne-a mai spus ca alti credinciosi s-au oferit sa lucreze cu bratele la sapaturi si betoane, femeile au preparat masa pentru truditorii de aici si lucrul inca nu s-a terminat. Acesti buni crestini continua sa sprijine cu tot ce pot ei lacasul de inchinaciune de la Bogdanesti. ?Greutatile inerente oricarui inceput au fost invinse prin dirzenia credinciosilor si vointa Domnului, rind pe rind. Acum, la 10 ani de la punerea pietrei de temelie a noii Manastiri Bogdanesti, zidurile ei se inalta spre cer, vrind parca a duce inaintea tronului ceresc, inca o data, vrednicia vechilor razesi din Bogdanesti. Este zidita biserica, turnul clopotnita, chilii, fintina adinca de 20 de metri, monumentul inchinat primului ctitor, Bogdan Voievodul, totul imprejmuit cu zid temeinic, de piatra.

Frumosul decor natural dat de valea riului Moldova si de padurea care se intinde la nord de Manastire este completat, inauntrul bisericii, de mobilierul religios, sculptat de mesteri din stejarul nemuritor al padurilor bucovinene. Chipurile Mintuitorului, al Maicii Domnului, al sfintilor bineplacuti lui Dumnezeu au prins contur, asa cum ii sade bine unei biserici ortodoxe, prin pictura care se executa in aceasta vara?, a declarat preotul Gheorghe Loghinoaie.

Totodata, in jurul bisericii a luat fiinta si Asezamintul crestin filantropic ?Acoperamintul Maicii Domnului?, ca opera filantropica a crestinilor ortodocsi si a preotului Gheorghe Loghinoaia. Aici, dupa cum au declarat cei doi preoti slujitori, isi gasesc adapost, hrana si odihna rugaciunii 70 de crestini fara posibilitati materiale de intretinere. ?La fel ca acum 1.630 de ani, cind Sf. Vasile cel Mare ridica Vasiliadele, acele institutii de asistenta sociala (azil, ospatarie, spital, scoala) care aveau in mijlocul lor locasul bisericii, in alt timp si in alt loc, de asemenea fara ajutorul statului, la Bogdanesti, in anul 2000, cu osteneala credinciosilor s-a ridicat o alta ?, a spus parintele Florentin.

Cei 70 de crestini, majoritatea in virsta, provin nu numai din judetul Suceava, ci din intreaga tara. Ei au venituri foarte mici (pensii CAP) sau chiar nu au nici un venit. In viitor, se doreste extinderea acestui camin, pentru a putea gazdui peste 100 de batrini nevoiasi.

Toti acesti oameni, care pina mai ieri se considerau ?oropsiti ai sortii?, astazi beneficiaza nu numai de mila lui Dumnezeu si ajutorul milostivilor crestini, nu numai de ingrijire trupeasca (camera de locuit, hrana, apa calda, caldura in timpul iernii) dar si de ingrijire sufleteasca (Sfintele slujbe ale Bisericii, Sf. Spovedanie, Sf. Impartasanie, Sf. Maslu), de neaparata trebuinta pentru intilnirea cu Dumnezeu care, pentru ei, nu este departe. ?Sa ne amintim, ca un indemn, de cuvintele Marelui Vasile pastrate intr-o scrisoare adresata guvernatorului provinciei Capadocia: Pe cine nedreptatim noi, cind construim aziluri pentru batrinii care vin la noi si care au vreo suferinta de tamaduit? Sau, in sfirsit, cind facem asezaminte trebuitoare usurarii lor, cu infirmieri, doctori, animale de povara, cu personal auxiliar??, a mai zis parintele Florentin.

Sarbatoarea de duminica, 25 iulie, va fi cu atit mai inaltatoare cu cit Sfinta Liturghie va fi savirsita de un sobor de preoti, in frunte cu I.P.S. Pimen, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, care, an de an, in prima duminica de dupa sarbatoarea Sf. Prooroc Ilie, vine si binecuvinteaza lucrarea de la Manastirea Bogdanesti. Tot duminica, va fi binecuvintat Centrul medical religios ?Acoperamintul Maicii Domnului?, care cuprinde un Cabinet medical-religios si o Sala de meditatie duhovniceasca.

Preotii slujitori de aici se gindesc in ce fel sa colaboreze cu un medic, care sa vina de citeva ori pe luna pentru a consulta si pentru a sta de vorba cu batrinii. De asemenea, se impune si necesitatea unor cadre medicale medii, dar toate aceste aspecte se vor rezolva la timpul potrivit.

In timpul Sfintei Liturghii vor cinta rugaciunile catre Dumnezeu Corul unitatii de jandarmi Falticeni si Corul Parohiei Risca.

Orice crestin este binevenit pentru a se ruga lui Dumnezeu la acest moment duhovnicesc mare, nu numai pentru credinciosii din Bogdanesti, ci pentru toti oamenii de buna credinta care simt nevoia sa se apropie de un lacas de inchinaciune, cu atit mai mult cu cit pot intilni si privirile multumite ale celor 70 de batrini gazduiti aici.

Comentarii Facebook


Știri recente