IPS Părinte Mitropolit Irineu s-a întâlnit cu pictorii bisericești din Arhiepiscopia Craiovei

Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei s-a întâlnit astăzi, 9 octombrie 2012, cu pictorii bisericești din Arhiepiscopia Craiovei, la Centrul social „Mitropolitul Firmilian” din Craiova, după cum ne-a menționat Gabriela Popescu de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

Scopul întrunirii a fost prezentarea noului Regulament pentru organizarea și funcționarea Comisiei de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române, aprobat de Sfântul Sinood al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința din 28 și 29 octombrie a.c. Noul regulament cuprinde principii și reguli în ceea ce privește pictarea și restaurarea picturii bisericilor parohiale și mănăstirești, stabilind responsabilitățile ce revin preoților parohi, stareților de mănăstiri și pictorilor autorizați de Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române. Astfel, prin noul regulament este promovată și protejată tradiția bizantină de pictare a lăcașurilor de cult ortodoxe românesti, în special în tehnica fresco.

„Aș dori să cercetați acest regulament și, dacă sunt anumite lucruri care pot să fie îmbunătățite, vom lucra în acest sens. Mitropolia Olteniei va înființa o comisie mitropolitană, care să coordoneze întreaga activitate din domeniul picturii bisericești, a restaurării icoanelor și a obiectelor de patrimoniu din eparhiile sale sufragane. Ne vom strădui să formăm cât mai mulți artiști de categoria I, mai ales că, din acest an, la Facultatea de Teologie din Craiova a fost înființată o secție de Artă Sacră, iar de curând a fost inaugurat Centrul de restaurare, conservare patrimoniu și vizualizare, în laboratoarele căruia studenții se vor pregăti în acest domeniu”, le-a transmis pictorilor bisericești IPS Părinte Mitropolit Irineu.

Părintele Viorel Dică, consilier de patrimoniu și construcții bisericești în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, le-a spus celor prezenți că, prin noul regulament, se acordă o atenție deosebită formării pictorilor și restauratorilor care vor fi autorizați de Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române. Pictorii au mărturisit că au convingerea ca acest regulament va contribui fundamental la o mai bună organizare a activităților pe care le desfășoară. „În cadrul întâlnirii cu Înalt Preasfinția Sa am ridicat probleme ce interesează pe viitorii pictori pregătiți în pictura bisericească. M-am gândit că cel mai important este promovarea icoanei originale și posibilitatea de a fi realizate icoane care pot fi expuse spre vânzare în magazinele cu obiecte bisericești”, a spus Dan Neamu, restaurator de pictură bisericească din Craiova.

Comentarii Facebook


Știri recente