IPS Parinte Mitropolit Daniel si PS Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului, au oficiat astazi Sf. Liturghie la Catedrala mitropolitana din Iasi

In cuvantul de invatatura, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a evidentiat principalele semnificatii ale pericopei evanghelice de astazi: ‘Evanghelia pe care am ascultat-o acum este in mod voit fixata in aceasta perioada a postului Nasterii Domnului de catre Sf. Parintii care au randuit slujbele Bisericii noastre ca o pedagogie de pregatire a noastra pentru marea si sfanta sarbatoare a Nasterii Domnului sau a Craciunului. In Evanghelia de astazi, bogatul pe care Mantuitorul Iisus Hristos il intalneste este un dregator, un arhont, si adunase multe averi dar, bogatul este preocupat si de viata spirituala. Ca atare, el pune o intrebare Mantuitorului: ‘Ce sa fac ca sa mostenesc viata de veci?’ Aceasta intrebare este intrebarea vietii noastre pamantesti, este constatarea ca viata aceasta trecatoare nu multumeste pe om. Cand Mantuitorul il aude se bucura si apoi ii spune: ‘Mergi, vinde averile tale, imparte banii saracilor si vei avea comori in ceruri si, apoi, vino si urmeaza Mie’. Cand a auzit acest sfat, tanarul bogat din Evanghelia de astazi s-a intristat, pentru ca avea multe bogatii. Cunoscatorul de inimi, Hristos Dumnezeu, a vazut ca tanarul acesta evlavios si cu viata curata s-a legat prea mult sufleteste de lucrurile trecatoare si poate de aceea, din cand in cand, cauta viata vesnica cea netrecatoare’.

IPS Mitropolit Daniel a subliniat apoi importanta milosteniei in viata credinciosilor, mai ales in perioada postului: ‘Evanghelia are o deosebita semnificatie, in inteles profund, duhovnicesc, pentru perioada postului in care ne aflam. Pentru ca tanarul acesta este un om evlavios si un om corect, dar Mantuitorul vrea sa ne arate ca nu e suficient sa fim evlaviosi, sa ne rugam mult si sa fim curati in vietuirea noastra, ci ne mai lipseste ceva totdeauna, si anume sa fim milostivi. Deci, perioada aceasta a postului in care noi intensificam rugaciunea, ne curatim de pacate prin spovedanie, prin ferirea de la rau, postul nu este numai material, este si spiritual. Trebuie sa postim cu privirile, cu gandul, cu cuvantul, sa folosim cuvinte placute lui Dumnezeu, sa avem priviri duhovnicesti, sa avem fapte curate, vietuire curata, dar nu e suficient. Mai trebuie sa facem si milostenie. Deci, Evanghelia aceasta cu tanarul evlavios, dar zgarcit, ne invata ca atat in comportamentul nostru personal cat si in viata noastra sociala trebuie sa fim darnici si sa organizam viata noastra in asa fel incat nu numai unii sa se bucure, iar altii sa sufere, ci cat mai multi oameni sa se poata impartasi din bunurile lumii acesteia’.

Comentarii Facebook


Știri recente