IPS Parinte Mitropolit Daniel participa la consultatia pan-ortodoxa de la Rhodos

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, participa in aceste zile la Rhodos, Grecia, la consultatia pan-ortodoxa care precede cea de-a III-a Adunare Ecumenica Europeana de la Sibiu, din perioada 4 – 9 septembrie 2007. Mai multe amanunte despre acest eveniment, care a debutat astazi, am aflat de la diac. Nicolae Dima: ‘La Rhodos, a avut loc astazi deschiderea consultatiei pregatitoare a delegatilor Bisericilor Ortodoxe pentru cea de a III-a Adunare Ecumenica Europeana de la Sibiu. Sunt prezenti aici reprezentanti ai Ortodoxiei din Grecia, Romania, Rusia, Serbia, Bulgaria, Cipru, Polonia, Albania, Cehia, Slovacia si Armenia, precum si din partea Conferintei Bisericilor Europene. Intrunirea este organizata de catre Patriarhia Ecumenica de Constantinopol. Consultatia a inceput prin rugaciunea de deschidere oficiata la o mica manastire din Rhodos. A fost o slujba simpla condusa de IPS Chiril, Mitropolit de Rhodos, la care au participat toti cei 30 de delegati prezenti aici. Apoi, la centrul de conferinte din Rhodos, IPS Mitropolit Ghennadios de Sassima, seful delegatiei Patriarhiei de Constantinopol, a rostit un cuvant de bun venit. IPS Sa a reamintit faptul ca Patriarhia Ecumenica are drept traditie organizarea acestui tip de consultatii pregatitoate atunci cand Bisericile Ortodoxe Nationale sunt invitate ca participante la intruniri internationale crestine de amploare. Urmatorul vorbitor a fost pr. prof. dr. Viorel Ionita, din Romania, care este director la Conferinta Bisericilor Europene si membru in Comitetul de organizare a Adunarii de la Sibiu. Parintele Ionita a facut o prezentare completa asupra Adunarilor Ecumenice din Basel si Graz, din 1989, respectiv 1997. Parintele s-a referit mai ales la programul Adunarii de la Sibiu, ce va avea loc intre 4 – 9 septembrie a.c., precizand cum vor fi organizate slujbele religioase si rugaciunile in timpul Adunarii, care vor fi temele discutate, cine va sustine discursurile cele mai importante, cine va participa din partea institutiilor politice internationale’.

De asemenea, diac. Nicolae Dima ne-a vorbit si despre partea a doua a zilei de astazi din cadrul intalnirii de la Rhodos: ‘Partea a doua a primei zile de dezbateri inter-ortodoxe a inceput prin expunerea IPS Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei referitoare la tema generala a celei de a III-a Adunari Ecumenice Europene de la Sibiu. Tema acesteia este: ‘Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. Speranta pentru unitate si innoire in Europa’. IPS Sa a aratat ca tema propusa este una eminamente teologica si ca lumina lui Hristos poate fi inteleasa ca lumina a Invierii, ca lumina a descoperirii divine prin Revelatie, dar si ca providenta si permanent dialog protector si afectiv al lui Dumnezeu cu oamenii. IPS Sa a precizat ca formularea temei este preluata din slujba ortodoxa de sfintire a bisericii, atunci cand episcopul oficiant inalta o lumanare aprinsa rostind: ‘Lumina lui Hristos lumineaza tuturor’. Astfel, tema de la Sibiu invita la o descoperire liturgica a Ortodoxiei, dar si la gasirea modalitatilor de a marturisi Ortodoxia in contextul de astazi. In fine, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a concluzionat spunand ca la Sibiu, in septembrie, trebuie subliniate urmatoarele principii ale vietii crestine:

1. activismul social trebuie intotdeauna pastrat in orizontul spiritual al credintei;

2. trebuie explorate mai mult legatura si dialogul dintre credinta si stiinta;

3. trebuie incurajata legatura dintre initiativele crestine locale si cele continentale, precum si intre cele continentale si cele globale.

In continuare, delegatii ortodocsi de la Rhodos s-au impartit in trei grupe de lucru pentru a discuta perspectiva asupra celor trei subteme care vor fi dezbatute la Sibiu, in zilele de 5, 6 si 7 septembrie. Unii dintre membrii delegatiei din Romania au dezbatut tema legata de relatia dintre ‘Lumina lui Hristos si viata Bisericii’, iar aici, pr. Viorel Ionita a spus ca ortodocsii vor trebui sa arate pe viu un model de traire, sa demonstreze pe viu ce inseamna sa traiesti in lumina lui Hristos, aceasta fiind cea mai importanta atitudine ce trebuie avuta in vedere in timpul acestei Adunari, care nu va cauta sa rezolve probleme de ordin teologic, adica divergente dintre confesiunile care vor fi acolo reprezentate, ci doar va oferi prilejul unei reflectii asupra vietii crestine si va constitui prilejul unei descoperiri a Ortodoxiei, in special a Ortodoxiei romanesti, de catre romano-catolicii si protestantii veniti acolo din toate colturile Europei. Maine, consultatia pan-ortodoxa de la Rhodos va continua prin redactarea unui mesaj adresat participantilor ortodocsi la Adunarea de la Sibiu, precum si un comunicat final’.

Comentarii Facebook


Știri recente