IPS Parinte Mitropolit Daniel participa la consultatia pan-ortodoxa de la Rhodos

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, participa in aceste zile la Rhodos, Grecia, la consultatia pan-ortodoxa care precede cea de-a III-a Adunare Ecumenica Europeana de la Sibiu. Lucrarile acestei intruniri au debutat ieri dimineata, iar aseara participantii au vizitat cateva lacase de cult din Insula Rhodos. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la diac. Nicolae Dima: ‘In seara primei zile a consultatiei de la Rhodos, delegatii Bisericilor Ortodoxe au fost oaspetii IPS Mitropolit Chiril de Rhodos. Astfel, a fost vizitata Catedrala mitropolitana a insulei, in care se gaseste o icoana facatoare de minuni, dar si o impresionanta biserica gotica, aflata chiar in imediata vecinatate a portului turistic. Aici, ierarhii, preotii si teologii si-au putut face o parere despre viata ortodoxa a insulei, care se desfasoara intre dinamica fenomenului turistic si stabilitatea unei traditii ce coboara in istoria Rhodos-ului cu multe secole inainte de Hristos’.

De asemenea, diac. Nicolae Dima ne-a vorbit si despre lucrarile din sesiunea de lucru de astazi a intrunirii de la Rhodos: ‘A doua zi a intalnirii de la Rhodos a fost concentrata pe redactarea unui raport general care sa continuie ideile dezbatute, concluziile la care s-a ajuns si recomandarile ce trebuie facute participantilor ortodocsi la Adunarea Ecumenica Europeana de la Sibiu. Au fost formulate cateva principii fundamentale:

– unitatea Bisericii nu poate fi separata de sfintenia, universalitatea si apostolicitatea ei;

– nimic nu poate ocupa locul pe care viata spirituala il are ca baza pentru viata si misiunea crestina in lume;

– in problema diversitatii rasiale in Europa de astazi, Ortodoxia poate oferi solutii ale coexistentei, in baza istoriei sale;

– Biserica are drept datorie sa se preocupe de respectarea drepturilor fundamentale ale migrantilor, refugiatilor, solicitantilor de azil si tuturor categoriilor de persoane dezavantajate.

In seara celei de a doua zile de lucrari, raportul final al consultatiei interortodoxe de la Rhodos a fost adoptat de catre plenul intrunirii, in urma dezbaterilor si propunerii de amendamente. Evenimentul in sine este unul de o importanta aparte, incat a avut ca efect si intarirea legaturilor si a dialogului dintre reprezentantii Bisericilor Ortodoxe din lume’.

Comentarii Facebook


Știri recente