IPS Parinte Mitropolit Daniel implineste 17 ani de la alegerea in scaunul mitropolitan

Se implinesc astazi 17 ani de la alegerea IPS Daniel ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Colegiul Electoral Bisericesc, intrunit la data de 7 iunie 1990, l-a ales pe PS Daniel Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopei Timisoarei, in scaunul de Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Instalarea IPS Sale in aceasta demnitate a avut loc la Catedrala mitropolitana din Iasi, in data de 1 iulie. Ce a insemnat alegerea IPS Daniel in scaunul de Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei am aflat de la IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului: ‘Este o mare bucurie ca putem sa transmitem IPS Sale, in acest moment, in care se poate face un bilant, iar bilantul este atat de evident si de bogat. Pentru Biserica este o mare bucurie, este un mare castig, este o mare realizare, iar noi, ierarhii care facem parte din Sf. Sinod si care suntem aproape de IPS Sa, il avem model in toate initiativele si in toate realizarile pe care IPS Sa le promoveaza si le pune in practica. Daca ne gandim doar la ceea ce s-a realizat prin radioul dvs., prin posibilitatea ca in aproape intreaga tara sa se auda cuvantul lui Dumnezeu, sa se auda sfintele slujbe, o viata duhovniceasca la nivelul cel mai inalt, tot ceea ce tine de bucuria aceasta pe care o poate oferi cerul coborand pe pamant, se realizeaza prin actiunea aceasta pastoral-misionara care se realizeaza prin Radio TRINITAS, dar si toate celelalte pe care le-a onorat cu foarte multa competenta, IPS Sa fiind pentru noi model, dar in acelasi timp si o mare bucurie ca Biserica s-a invrednicit de un astfel de mare dar. IPS Sa este un dar al lui Dumnezeu pentru Biserica noastra. Ii dorim sanatate, putere de munca in aceasta competitie in care s-a angajat din primul moment al arhieriei. De asemenea, sa ii dea Dumnezeu sanatate, sa poate sa ne ofere si noua sprijin si impreuna sa putem sluji in Biserica lui Hristos’.

De asemenea, despre contextul in care IPS Daniel a fost ales in demnitatea de Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei ne-a vorbit PS Timotei, episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului: ‘Acest moment al alegerii IPS Mitropolit Daniel ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei este permanent in sufletul nostru, pentru ca a reprezentat in acel an o pagina a istoriei Mitropoliei celei dintai dupa Patriarhia Romana, mai ales ca a avut intaistatatori dintre personalitatile cele mai de seama ale tarii noastre si ale Bisericii noastre. In vremea aceea, IPS Daniel era episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei din Mitropolia Banatului, incat am fost mai apropiat si stiam toata legatura pe care a avut-o mereu cu tara. Era o mandrie pentru noi toti ca ne reprezenta ca profesor la Bossey, intr-un context al Bisericilor crestine, cu mari atributii in ceea ce inseamna Miscarea ecumenica. IPS Sa raspundea tuturor exigentelor pe care le avea, deoarece scaunul Moldovei cerea o personalitate deosebita. Imi aduc aminte ca gandurile tuturor se orientau in mod efectiv spre vicarul de atunci al Arhiepiscopiei Timisoarei, tocmai pentru pozitia pe care o avea pe plan mondial’.

In cei 17 ani de arhipastorire, IPS Mitropolit Daniel a desfasurat o bogata activitate, atat in plan administrativ-bisericesc, cat si in plan misionar-cultural si social. O preocupare deosebita a IPS Parinte Mitropolit Daniel a fost aceea de a pregati tineri teologi, astfel incat fiecare localitate sa aiba preot slujitor. In acest sens, pr. lect. dr. Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a spus ca ‘pe primul loc as situa dorinta IPS Sale de a forma cat mai multi tineri pentru toate parohiile din eparhie. Aceasta a fost o realizare nemaipomenita, pentru ca sate si parohii, care ani si ani de-a randul nu au avut un preot slujitor, unde credinciosii erau nevoiti sa alerge la kilometri intregi pentru a gasi un preot care sa vina sa le savarseasca cele necesare potrivit credintei noastre, IPS Sa a gasit actul necesar ca aceasta lacuna, care era o consecinta fireasca a regimului totalitar din trecut, sa fie inlaturata. In cadrul eparhiei s-au infiintat scoli teologice de nivel mediu, sase Seminarii Teologice, plus realizarea de varf a IPS Sale, si anume reinfiintarea Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi, co-fondatoarea Universitatii si cea mai veche Facultate de Teologie din tara noastra’.

Apoi, pr. lect. dr. Mihai Vizitiu ne-a evidentiat si alte specte ale activitatii derulate de catre IPS Parinte Mitropolit Daniel in cei 17 ani de arhipastorire: ‘Activitatile culturale desfasurate, institutiile de cultura infiintate in cadrul Arhiepiscopiei Iasilor se ridica astazi la un nivel cu totul superior. Ma gandesc la Institutul Cultural-Misionar TRINITAS – cu radioul, editura, tipografia, cu Librariile TRINITAS, cu studiul de productie TRINITAS, toate acestea punand in evidenta o activitate culturala cu totul si cu totul deosebita. Apoi, Institutul Social-Pastoral ‘Sf. Nicolae’ din Iasi, Academia Ortodoxa ‘Sf. Ioan Iacob’ de la Neamt, Centrul TABOR, Centrul de Restaurare si Conservare a patrimoniului de astazi. De asemenea, activitatile pe plan administrativ au insemnat un salt extraordinar: institutii social-caritative, precum Casa ‘Diaconia’, birouri de asistenta sociala la protopopiate arata o preocupare pentru oameni, pentru credinciosi. Acestea sunt in spiritul Bisericii dintotdeauna. Apoi, cabinete medicale, camine pentru batrani, centre sociale pentru copii, cantine sociale, brutarii cu caracter social. Toate acestea au fost infiintate din dragostea fata de om manifestata de IPS Sa’.

Nu in ultimul rand, la acest moment aniversar, parintele consilier Mihai Vizitiu a adresat cateva urari IPS Parinte Mitropolit Daniel: ‘E un prilej pentru noi de a transmite IPS Daniel, din partea Permanentei eparhiale, sincera noastra urare de sanatate deplina, de bucurii duhovnicesti cat mai multe si incredintarea ca sprijinim orice activitate legata de viata Bisericii, dar si de viata omului. E un prilej de a adresa IPS Sale traditionalul ‘La multi ani’ si urarea ca puterile de care a dat dovada, spirituale si fizice, sa-i fie sporite permanent de Dumnezeu pentru ca sa continuie aceasta lucrare in folosul Bisericii si al tuturor oamenilor in egala masura’.

Cu prilejul implinirii a 17 ani de la alegerea ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel a oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii la paraclisul resedintei mitropolitane din Iasi. In cadrul acestei slujbe s-a inaltat o rugaciune de multumire pentru binefacerile revarsate asupra IPS Parinte Mitropolit Daniel si asupra clerului din Arhiepiscopia Iasilor si din intreaga Mitropolie a Moldovei si Bucovinei.

Intru multi si fericiti ani, Inalt Prea Sfintite Parinte Mitropolit Daniel!

Comentarii Facebook


Știri recente