IPS Parinte Mitropolit Daniel a sfintit pictura bisericii mari a Manastirii Sihastria

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, a oficiat in aceasta dimineata, impreuna cu un sobor de ierarhi, slujba de sfintire a picturii bisericii mari a Manastirii Sihastria. Acest sfant lacas poarta hramul Sf. Cuv. Teodora de la Sihla, pe care Biserica Ortodoxa Romana o sarbatoreste astazi. Din soborul de ierarhi au facut parte IPS Parinte Mitropolit Daniel, PS Calinic, episcop al Argesului si Muscelului, PS Casian, episcop al Dunarii de Jos, PS Ioan, episcop al Covasnei si Harghitei, si PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului. Dupa oficierea Sfintei Liturghii, IPS Parinte Mitropolit Daniel a multumit tuturor celor prezenti si celor care au contribuit la ridicarea si impodobirea bisericii mari a Manastirii Sihastria: ‘Cu ajutorul lui Dumnezeu am savarsit si Sf. Liturghie, impreuna cu Preasfintitii Episcopi, care sunt aici de fata, prezenti, si cu soborul de 70 de preoti care au fost invitati la aceasta mare si sfanta sarbatoare a Sf. Cuv. Teodora de la Sihla si la sarbatoarea sfintirii bisericii acesteia consacrate sau inchinate Sf. Cuv. Teodora de la Sihla. Cu prilejul acestui mare praznic, cu prilejul acestui moment solemn si sfant, dorim sa scoatem in evidenta persoanele care au ajutat foarte mult la construirea, pictarea, impodobirea si dotarea acestei biserici mari a Sf. Manastiri Sihastria. Sunt multe alte persoane care au ajutat, mai ales multimea credinciosilor anonimi care au oferit banutul lor, si persoane care au ajutat, direct sau indirect. Dar, noi scoatem in evidenta pe cele mai importante pe care ni le-a recomandat parintele staret, arhim. Victorin Oanele, care a fost sufletul acestei constructii deosebit de importante atat din punct de vedere pastoral, cat si din punct de vedere artistic’.

Lista persoanelor care au primit diplome de vrednicie din partea IPS Parinte Mitropolit Daniel a fost citita apoi de parintele arhimandrit Timoei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, care a mentionat si motivele pentru care s-au acordat aceste distinctii: ‘Distinctie de vrednicie: ‘Noi, Daniel, prin harul lui Dumnezeu Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, urmand cuvantul Sf. Scripturi care spune ca in Biserica sunt felurite slujiri, dar acelasi Domn, si lucrarile sunt felurite, dar este acelasi Dumnezeu care lucreaza toate in toti. Ne bucuram cand fiii si fiicele Bisericii noastre dreptmaritoare inmultesc talarii primiti in dar de la Preamilostivul Dumnezeu, aparand credinta ortodoxa si lucrand pentru binele Bisericii. Conferim cu parinteasca dragoste aceasta distinctie de vrednicie pentru credinciosi ca semn al pretuirii si binecuvantarii noastre pentru ravna si darnicia aratate fata de Biserica. Anul mantuirii 2007, luna august, ziua 7. Semneaza: Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei’.

In cuvantul de invatatura rostit in cadrul Sfintei Liturghii, oficiate dupa sfintirea picturii bisericii mari a Manastirii Sihastria, PS Calinic, episcop al Argesului si Muscelului, a evidentiat mai intai intensitatea vietii monahale de la aceasta manastire, dar si din intreaga zona a Neamtului: ‘Sihastria aceasta este impodobita nu numai cu sfinte lacasuri si altare de inchinare, dar si impodobita mai ales cu prezenta dvs. la biserica si in aceste spatii binecuvantate de Dumnezeu. Sfintii vegheaza nu numai cu trupurile lor, asa cum vegheaza si parintele Cleopa, care n-a murit, Paisie si ceilalti mari sihastri n-au murit, ci vegheaza si se roaga in continuare in zarile de lumina a lui Dumnezeu. Dimineata v-ati impodobit si ati pornit spre casa lui Dumnezeu. Iata darul binecuvantat si zi binecuvantata si momente binecuvantate si de crestere. Fiecare pas facut in viata, dar spre cele bune, spre casa lui Dumnezeu si spre rugaciune, toti pasii acestia se pune ca sunt numarati de ingeri, trecuti in cartea cea dreapta. Ii multumim lui Dumnezeu pentru aceste perle duhovnicesti din Moldova cea scumpa. Moldova aceasta totdeauna a innodat firele duhovnicesti, incat creste Biserica aceasta vazuta, luptatoare’.

PS Episcop Calinic a vorbit apoi despre principalele invataturi ale pericopei evanghelice citite astazi: ‘Sa ne punem la picioarele lui Iisus asa cum le-a pus femeia pacatoasa din Sf. Evanghelie de astazi. Lui Iisus Hristos nu i-a fost rusine si n-a judecat pe nici un pacatos. El n-a venit sa judece lumea, asa cum avem noi obiceiul netrebnic de a cauta in inima si in lucrarea fratilor nostri si de a gasi lucruri negative. Acesta este semnul de decadenta. Nu nimic nu suntem mai prejos decat carturarii si fariseii daca facem lucrul acesta. N-avem indreptatirea sa judecam lucrarea lui Dumnezeu niciodata’.

Comentarii Facebook


Știri recente