IPS Parinte Mitropolit Daniel a prezidat sinaxa staretilor si staretelor din judetul Neamt

Aceasta intrunire s-a desfasurat astazi la Manastirea Bistrita, iar tema de discutii a fost ‘Programe si proiecte pentru dezvoltarea agriculturii manastirilor si schiturilor’. Mai multe detalii despre participantii prezenti la lucrarile sinaxei am aflat de la parintele Benone Dascalu, inspector agricol al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Invitati din partea autoritatilor centrale si locale au fost urmatorii: Grigore Caloianu, consilierul ministrului Flutur, Gabriel Carban, reprezentant al Agentiei SAPARD Bucuresti, din partea Prefecturii Neamt a participat prefectul Toader Mocanu, doamna subprefect Dobrila, precum si reprezentanti ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Neamt, doamna Iordache Claudia si Apetrei Mihai, iar de la Centrul eparhial au mai participat pr. jr. Grigorie Constantin, parintele staret Benedict Sauciuc si parintele Clement Haralam’.

Pr. Benone Dascalu ne-a spus si care a fost ordinea de zi a sinaxei intrunite astazi la Manastirea Bistrita: ‘Pe ordinea de zi au fost doua probleme importante, si anume situatia retrocedarilor terenurilor agricole si silvice catre unitatile de cult, iar a doua problema a fost probleme si proiecte cu finantare nerambursabila pentru dezvoltarea activitatilor agricole din cadrul manastirilor. Cuvantul de deschidere a acestei sinaxe a fost adresat de catre IPS Mitropolit Daniel, dupa care a luat cuvantul domnul Grigore Caloian, domnul Gabriel Carban care au prezentat oportunitatile oferite de catre programele SAPARD si de catre fondurile structurale pentru manastirile si schiturile de pe tot cuprinsul Arhiepiscopiei Iasilor, si nu numai. S-a adus in discutie, ca a doua problema, situatia retrocedarilor terenurilor agricole si silvice, iar pr. jr. Constantin Grigore a prezentat o situatie centralizata cu toate manastirile si schiturile care au depus cereri de retrocedare la diferite comisii locale din judetul Neamt pentru reconstituirea drepturilor de proprietate privind terenurile agricole si silvice’.

De asemenea, pr. Benone Dascalu ne-a prezentat si concluziile la care s-a ajuns in urma sedintei sinaxei de astazi de la Manastirea Bistrita, sinaxa ce a reunit staretii si staretele din judetul Neamt: ‘Autoritatile locale ne-au dat asigurari ca se va solutiona in mod concret, corect si legal cererile privind retrocedarea terenurilor agricole si silvice, si s-a facut o propunere, iar IPS Mitropolit Daniel a aprobat aceasta propunere ca la fiecare sedinta de fond funciar din cadrul comisiilor locale sa participe staretii si staretele care au depus cereri pentru retrocedarea terenurilor agricole si silvice in asa fel incat solutionarea acestor cereri sa se faca corect si legal’.

Comentarii Facebook


Știri recente