IPS Parinte Mitropolit Daniel a prezidat prima sinaxa a staretilor manastirilor iesene

Sub presedintia IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iasi s-a desfasurat astazi prima sinaxa a staretilor din judetul Iasi. La aceasta intrunire au fost prezenti staretii, staretele si egumenii manastirilor si schiturilor din judetul Iasi. De asemenea, in prima parte de sinaxei a fost prezent si prefectul judetului Iasi, Radu Prisacaru. Principalele teme supuse dezbaterii au fost viata liturgica, prezenta la programul de rugaciune al manastirii, disciplina din manastiri, solidaritatea monahala, intrajutorarea manastirilor, probleme legate de agricultura, cultura si filantropie, precum si stadiul lucrarilor de constructie si restaurare aflate in desfasurare. In cadrul sinaxei IPS Parinte Mitropolit Daniel a subliniat necesitatea colaborarii dintre reprezentantii Bisericii si autoritatile locale si centrale pentru rezolvarea problemelor existente la manastiri, precum si pentru dezvoltarea vietii monalale din Arhiepiscopia Iasilor: ‘Avem cadrul legal, insa este nevoie de o colaborare mai eficienta, pentru ca sa avem bucurie comuna. De aceea, noi trebuie sa discutam acum si modalitatile de implementare a unor proiecte pe care le putem organiza. Trebuie ca sa incepem cu judetul in care se afla Resedinta arhiepiscopala si mitropolitana, ca sa fie un exemplu, o pilda. Respectam si traditia din alte zone, dar a noastra trebuie mai intensificata, mai intarita. Acesta este rostul primei sinaxe a manastirilor iesene. E mai usor de dicutat pe judete, deoarece autoritatile cunosc mai bine posibilitatile si se poate face un proiect, un program. Avem aceasta posibilitate cu programe pe termen scurt sau pe termen mediu care pot fi folosite’.

Parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi si exarh de zona Iasi, ne-a vorbit si despre alte probleme dezbatute astazi in cadrul sinaxei staretilor din judetul Iasi: ‘O problema foarte importanta care s-a discutat a fost disciplina din manastiri dupa regulile Sf. Vasile cel Mare si disciplina nu trebuie sa fie facuta doar din frica, pentru ca noi ne ferim de oameni, dar de fapt ne vede Dumnezeu. Sa avem o constiinta cat mai treaza. Apoi, s-a discutat despre avizul sanitar pentru bucatarie si sala de mese. De aceea, IPS Daniel a dispus ca se va face o comisie care va merge la manastiri si va da sfaturi si recomandari. S-a discutat despre protectia muncii angajatilor care ii avem in manastire, s-a vorbit despre o evidenta a tuturor monahilor care sufera de vreo boala cronica, in manastirile iesene. Sa se faca o lista si sa poata fi ajutati. S-au prezentat si problemele manastirilor care nu au monografii si pliante pentru manastiri. Trebuie din partea tuturor staretilor si a staretelor sa prezinte un dosar in care sa arate care sunt lucrarile care trebuiesc facute. Cu acestea, IPS Mitropolit Daniel a dispus ca fiecare sa ia aminte la tot ceea ce trebuie facut in fiecare manastire, pentru ca este direct responsabil de orice lucrare, de orice vietuitor care vine in manastire’.

Parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a vorbit despre importanta organizarii acestor sinaxe a staretilor si a egumenilor: ‘Astfel de sinaxe ale staretilor, ale staretelor si egumenilor din manastirile Arhiepiscopiei Iasilor au devenit deja o traditie in aceasta eparhie. Au fost numeroase intalniri ale staretilor la Centrul eparhial Iasi sau la manastiri din eparhie. Cel mai important lucru este acela ca monahii se intalnesc si se cunosc cu astfel de prilejuri. Staretii si staretele imprumuta fiecare din experienta altuia, pentru ca la altfel de sinaxe se spun si realizarile unei manastiri, dar si problemele lor, pentru ca fiecare obste monahala, fiecare manastire are si impliniri, dar are si neimpliniri si, cu un astfel de prilej, oamenii se cunosc mai bine, iar manastirile cu probleme au fost ajutate de catre cele mai instarite’.

Comentarii Facebook


Știri recente