IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat astazi slujba Vecerniei din ziua Invierii Domnului, numita in popor si a doua Inviere, la Biserica ‘Sf. Gheorghe’ – vechea Catedrala mitropolitana din Iasi. In cuvantul de invatatura adresat credinciosi prezenti la aceasta slujba deosebita a Bisericii Ortodoxe, IPS Parinte Mitropolit Daniel a vorbit despre momentul aratarii Mantuitorului nostru Iisus Hristos ucenicilor Sai ce stateau inchisi de frica iudeilor: ‘Citirea Evangheliei de la Sf. Evanghelist Ioan in mai multe limbi are o semnificatie deosebita atat prin continutul ei, cat si prin modul de citire. Aceasta Evanghelie ne arata ca Mantuitorul Iisus Hristos, in seara zilei de Inviere, a trecut prin usile incuiate, a stat in mijlocul ucenicilor si le-a zis: ‘Pace voua’! Ceea ce retinem in mod deosebit in ziua de astazi este faptul ca Mantuitorul Iisus Hristos are o libertate totala fata de toate determinismele sau limitarile universului nostru material. El trece prin usile incuiate, incat vedem ca trupul inviat al Mantuitorului Iisus Hristos este unul real si are o alta comportare decat este trupul nostru muritor. Trupul Lui nu mai este limitat de nimic, in sensul ca Invierea insemneaza inaugurarea unui alt mod de existenta, acela in care spatiul si timpul nu mai sunt obstacole de comuniune intre oameni, intre generatii, ci Invierea lui Hristos insemneaza trasfigurarea spatiului si a timpului si trasformarea intregii existente in comuniune directa si imediata cu Dumnezeu. In al doilea rand invatam ca Mantuitorul Iisus Hristos daruieste ucenicilor si Bisericii pacea Sa. In dimineata Invierii Sale a daruit bucuria Sa femeilor mironosite, iar in seara Invierii Sale daruieste ucenicilor pacea Sa sfanta. Cel dintai semn al prezentei Mantuitorului Iisus Hristos in sufletele noastre, cand ne rugam Lui si implinim voia Lui, este prezenta bucuriei si a pacii sfinte in viata noastra. Pacea Lui nu este o pace conventionala, nu este pacea ca si conventie, ci este pacea ca si comuniune cu Dumnezeu Cel vesnic viu. De aceea, cand omul traieste in comuniune cu Dumnezeu si cu semenii lui simte pace si bucurie, iar cand se rupe comuniunea de iubire intre om si Dumnezeu atunci acesta incepe sa se tulbure si sa caute pacea si bucuria in altceva’.
Un medic și un preot își dau mâna pentru a oferi servicii gratuite de sănătate pentru femei
Părintele Paroh Florin Danu, de la Parohia Lada, județul Teleorman, a anunțat de 1 Martie o nouă serie de ecografii gratuite pentru femei. Proiectul de prevenție în sănătate este posibil prin partenerul parohiei, Clinica dr.…
92 de ani de la naşterea Părintelui Teofil Părăian
Părintele Teofil, unul dintre marii duhovnici pe care i-a avut vreodată Ardealul şi întreaga Biserică Ortodoxă Română, s-a născut în data de 3 martie 1929 într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului.…
Un an de filantropie în pandemie. Ce spune coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul CMN
Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) organizează de ani de zile activităţi prin care vin în ajutorul semenilor. Inclusiv de la apariţia pandemiei în România, ei s-au mobilizat exemplar şi i-au ajutat pe…
3 martie: Ziua mondială a scriitorilor
Ziua mondială a scriitorilor este celebrată anual în data de 3 martie. Ziua a fost instituită în 1986 de English Pen Club, informează Agerpres. Acest club a evoluat într-o asociaţie mondială a scriitorilor şi jurnaliştilor.…
Episcopia Canadei vrea să înfiinţeze o şcoală virtuală de religie
La întâlnirea Episcopului Ioan Casian cu preoții și coordonatorii Școlilor Duminicale din cele trei protopopiate ale Episcopiei Canadei, a fost propusă înfiinţarea unei școli virtuale de religie sub egida Eparhiei. Evenimentul a avut loc în…