IPS Parinte Mitropolit Daniel a oficiat Sf. Liturghie la vechea Catedrala mitropolitana din Iasi

In cuvantul de invatatura rostit astazi, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a evidentiat principalele semnificatii care se desprind din pericopa evanghelica de astazi: ‘Evanghelia pe care am auzit-o astazi se citeste in Saptamana Sfanta si Luminata de dupa Pasti, pentru ca ea se refera in mod direct la prevestirea Mantuitorului Iisus Hristos, atunci cand a zis ‘Daramati acest Templu si in trei zile il voi zidi’. Templul din Ierusalim a fost anume construit ca sa pregateasca pedagogic, duhovniceste, treptat, poporul pentru taina Intruparii Mantuitorului Iisus Hristos. Deci, exista o legatura deosebita intre templul Vechiului Testament si taina Intruparii. Mantuitorul Iisus Hristos refera simbolismul templului la Trupul Sau, pentru ca dupa cum in templul din Ierusalim se intalnea poporul ales in mod deosebit cu Dumnezeu, tot asa in Persoana Mantuitorului Iisus Hristos se intalneste umanitatea cu dumnezeirea Sa’.

IPS Mitropolit Daniel a explicat apoi de ce biserica a randuit citirea in aceasta zi a Evangheliei dupa Ioan in care se vorbeste despre izgonirea vanzatorilor din templu de catre Mantuitorul nostru Iisus Hristos: ‘Aceasta Evanghelie legata de taina Invierii Mantuitorului Iisus Hristos se leaga si de sarbatoarea de astazi, si anume sarbatoarea Izvorului Tamaduirii, sau Izvorul cel de viata facator, sau apei celei de viata facatoare, sau Izvorul cel de viata datator al Nascatoarei de Dumnezeu. Vedem legatura intre Trupul Domnului si taina Maicii Domnului din Care El S-a intrupat. Maica Domnului este numita in cantarile noastre ‘Biserica sfintita’ sau ‘Templu sfintit’, intrucat din umanitatea ei s-a zidit Templul cel Sfant-Iisus Hristos, Dumnezeu facut Om pentru mantuirea oamenilor’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel a facut referire si la faptul ca exista o colaborare stransa intre Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Manastirea ‘Izvorul Tamaduirii’ din Constantinopol: ‘Este o fericire pentru noi sa stim ca la biserica Manastirii Izvorul Tamaduirii se afla foarte adesea maici de aici, din Romania, din Moldova, care pot sa cante acolo, sa se roage si pentru noi si sa ajute la primirea de oaspeti in cadrul intalnirilor care exista acolo si slujirii Patriarhiei ecumenice cu multa bucurie, si maicile noastre romance sunt foarte apreciate pentru evlavia, pentru harnicia lor si cumintenia lor. Deci, noi suntem intr-un fel binecuvantati in aceasta lucrare, fiindca maicile aduc apa sfintita de la Biserica Izvorul Tamaduirii. Ca semn de recunostinta si de pretuire pentru Biserica Ortodoxa Romana, pentru PF Parinte Patriarh Teoctist si pentru lucrarea aceasta a maicilor la Biserica Izvorul Tamaduirii, patriarhul ecumenic a oferit in apropiere de aceasta manastire un teren pentru cimitir romanesc, cimitir pentru romanii din Istanbul, care se intampla sa moara acolo si care trebuie sa fie inmormantati intr-un cimitir crestin’.

La finalul cuvantului de invatatura rostit astazi la vechea Catedrala mitropolitana din Iasi, IPS Mitropolit Daniel a precizat faptul ca va oficia maine o slujba speciala pentru Bogdan Hancu, soldatul roman ucis in Irak. De asemenea, IPS Sa s-a rugat pentru alinarea suferintei romanilor sinistrati ca urmare a revarsarii Dunarii: ‘Mai pomenim acum, in aceste zile si pe un frate al nostru care a murit in Irak, Bogdan Hancu, pentru care vom face maine o rugaciune speciala la biserica unitatii militare din Iasi, pentru ca a murit la datorie reprezentand tara noastra in misiune, fiind tanar, 28 de ani, avand cu copil care a ramas orfan. Cu toate ca suntem acum in lumina si bucuria Invierii nu uitam pe cei instristati, care sunt in doliu, dupa cum nu trebuie sa uitam nici pe cei sinistrati, cei plecati din casele lor datorita furiei apelor. Rugam pe Hristos Domnul, ca Maica Domnului care este izvor de tamaduire prin rugaciunile Sale, Sa daruiasca mangaiere, ajutor si vindecare de intristare, de suferinta, de necaz tututor celor care trec prin incercari, dar care au nadejdea in Dumnezeu, Izvorul tamaduirilor, in Maica Domnului si in sfintii Mantuitorului Iisus Hristos’.

Comentarii Facebook


Știri recente