IPS Parinte Mitropolit Daniel a oficiat Sf. Liturghie la Manastirea Varatec

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii la Manastirea Varatec, judetul Neamt, cu prilejul sarbatoririi hramului acestui asezamant monahal. In cuvantul de invatatura rostit in cadrul Sfintei Liturghii, IPS Parinte Mitropolit Daniel a explicat mai intai principalele semnificatii ale pericopiei evanghelice de astazi: ‘Sfanta Evanghelie pe care am auzit-o astazi este Evanghelia care de obicei se citeste la o sarbatoare a Maicii Domnului. Ea vorbeste despre cele doua surori, Marta si Maria, iar la un moment dat, in mod voit, cei care au alcatuit citirea Evangheliei la sarbatoarea aceasta a Maicii Domnului, dar si la alte sarbatori ale ei, au introdus in citirea Evangheliei ceea ce a spus o femeie din popor care, vazand pe Mantuitorul Iisus Hristos si ascultandu-L, a cinstit pe mama Sa, a fericit-o pe ea. Maica Domnului nu era prezenta acolo unde se aflau Marta si Maria, surorile lui Lazar din Betania, iar femeia aceasta din popor reprezinta in mod profetic intreg poporul credincios care cinsteste pe Maica Domnului’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel a vorbit apoi credinciosilor prezenti astazi la Manastirea Varatec despre importanta cinstirii Sfintei Fecioare Maria: ‘Maica Domnului, in cantarea ei de lauda adusa lui Dumnezeu, cand se intalneste cu verisoara ei, Elisabeta, profeteste ca ‘de acum ma vor ferici toate neamurile’, toate generatiile. Deci, este voia lui Dumnezeu ca ea sa fie fericita, sa fie laudata. Suntem aici pentru a implini acest cuvant adevarat, sa fericim pe Maica Domnului, sa o cinstim in mod deosebit, pentru ca ea merita preacinstire, supravenerare, fiind mai presus in cinste decat heruvimii si decat serafimii. Nici o faptura, vazuta si nevazuta, nu poate fi mai aproape de Dumnezeu ca Maica Domnului, fiindca din ea S-a intrupat Dumnezeu Cel nevazut si necuprins, insa S-a facut vazut si purtat in brate de ea. Cel ce tine intreg Universul cu puterea sa, a fost tinut in brare de Maica Domnului. De aceea, ea este numita tron al Imparatului ceresc’.

De asemenea, in cuvantul de invatatura rostit in cadrul Sfintei Liturghii oficiate la Manastirea Varatec, IPS Parinte Mitropolit Daniel a subliniat si faptul ca prin adormirea si ridicarea sa la cer, Maica Domnului nu a parasit de fapt aceasta lume, ea fiind mereu alaturi de credinciosi prin grija si prin rugaciunile sale: ‘Desi trece prin moarte si apoi este ridicata de catre Fiul sau la ceruri, ea nu paraseste lumea, pentru ca ramane prezenta cu iubirea sa de mama, cu iubirea sa milostiva, cu ocrotirea ei si cu rugaciunile ei in Biserica si in lumea intreaga. S-a mutat la viata vesnica cea care a nascut pe Hristos, izvorul vietii vesnice. Ea trece prin moarte, dar trupul ei nu se descompune, nu putrezeste, ci, potrivit Sf. Traditii a Bisericii noastre, a treia zi cand a venit Toma la mormant, trupul ei nu a mai fost acolo, pentru ca Hristos Domnul l-a mutat intru imparatia cea vesnica si nestricacioasa’.

Comentarii Facebook


Știri recente