IPS Parinte Mitropolit Daniel a oficiat Sf. Liturghie la Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’ din Iasi

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat astazi, cand Biserica Ortodoxa ii cinsteste pe Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur, Sf. Liturghie la Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’ din municipiul Iasi. In cuvantul de invatatura rostit, IPS Sa a scos in relief contextul in care a fost randuita de catre Biserica sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi: ‘Sarbatoarea aceasta a fost randuita in secolul al XI-lea – inceputul secolului al XII-lea de catre episcopul Ioan al Evhaitelor ca urmare a unei dezbinari care a existat in popor, si anume cine din cei trei este mai mare. Atunci, Sf. Trei Ierarhi s-au aratat in vis episcopului Ioan si i-au spus ca noi suntem in fata Preasfintei Treimi, ne bucuram de slava Preasfintei Treimi care se revarsa peste noi si noi ne intristam cand din pricina noastra credinciosii se cearta intre ei stabilind care dintre noi ar fi mai mare. De aceea, este bine sa fie randuita o sarbatoare a tuturor, acestor Trei Ierarhi laolalta’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel a evidentiat apoi virtutile comune celor Trei Sfinti Ierarhi pomeniti astazi de catre Biserica Ortodoxa: ‘Ceea ce au in comun acesti sfinti este credinta ortodoxa si viata sfanta. Dar, in mod deosebit ei au in comun lupta pentru apararea credintei ortodoxe in fata ereziilor, in fata ratacirilor. Apoi, au lupta comuna pentru afirmarea sfinteniei ca sens sau tinta a vietii crestine in fata pacatului si a patimii. Toti trei au in comun apararea demnitatii umane in fata umilirii pe care o aduce o societate nedreapta sau decazuta’.

De asemenea, IPS Mitropolit Daniel s-a referit si la invataturile care se desprind din modelul de viata si de credinta al Sfintilor Trei Ierarhi: ‘Sfintii Trei Ierarhi ne indeamna pe toti, profesori, studenti si elevi, in cultura vremii noastre sa luam ceea ce poate fi o haina de botez pe care trebuie sa o luminam cu lumina credintei ortodoxe si pe care trebuie sa o prezentam apoi ca o lauda adusa lui Dumnezeu in timpul nostru. Sfintind cultura prin credinta, sfintind stiinta prin Evanghelie, noi preaslavim pe Dumnezeu si ridicam demnitatea omului creat dupa chipul lui Dumnezeu, si chemat la sfintenie si la viata vesnica’.

Comentarii Facebook


Știri recente