IPS Parinte Mitropolit Daniel a oficiat Sf. Liturghie la Manastirea Neamt

Cu prilejul sarbatorii Inaltarii Domnului, care reprezinta momentul final al activitatii pamantesti a Mantuitorului Iisus Hristos, fiind conditia trimiterii in lume a Duhului Sfant, prin intermediul caruia Hristos este prezent in mijlocul crestinilor pana la sfarsitul veacurilor, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, si PS Corneliu Barladeanul, arhiereu vicar al Episcopiei Husilor, a oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii la Manastirea Neamt, cu prilejul hramului acestui sfant lacas. In cuvantul de invatatura adresat credinsiosilor, IPS Sa a subliniat intelesurile duhovnicesti ale praznicului Inaltarii Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos: ‘Prin Inaltarea la ceruri si apoi prin trimitarea Duhului Sfant, Mantuitorul nostru Iisus Hristos devine viata noastra si locuieste in noi. De aceea, taina mare a Inaltarii insemneaza si inceputul fagaduintei trimiterii Duhului Sfant si inceputul sperantei noastre de a trai vesnic in viata cereasca. Inaltarea Domnului mai arata demnitatea cea mai mare pe care o are omul, si anume aceea de a fi inaltat la ceruri intru slava. Inaltarea la ceruri a Mantuitorului Iisus Hristos ne arata ca trupul nu-i facut pentru mormant, ci e facut pentru inviere, nu-i facut pentru stricaciune, ci e facut pentru slava, iar aceasta slava o vedem in Trupul Mantuitorului inviat din morti si inaltat la ceruri, si ce s-a realizat in El este inceputul lucrarii pentru noi toti. Inaltarea la ceruri nu se face pentru El, deoarece El este ca Fiu al lui Dumnezeu totdeauna in ceruri. Inaltarea la ceruri se face pentru umanitatea noastra, pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire’.

De asemenea, IPS Parinte Mitropolit Daniel a explicat credinsiosilor prezenti astazi la Manastirea Neamt de ce praznicul Inaltarii a fost ales ca zi de pomenire a Eroilor Neamului romanesc: ‘De ce facem noi pomenirea Eroilor Neamului nostru romanesc in ziua Inaltarii Domnului? Pentru ca, invatam ca Inaltarea la ceruri a Mantuitorului Iisus Hristos are loc dupa ce El trece prin jertfa Crucii si prin Inviere, si pentru a face legatura intre jertfa Mantuitorului Iisus Hristos, Care S-a daruit din iubire pentru oameni si ascultand pana la moarte de Dumnezeu, si jertfa Eroilor Neamului, Biserica a randuit ca sa faca pomenirea celor care s-au jertfit din dragoste pentru credinta si pentru popor, pentru natiune, pe campurile de lupta aparand credinta si patria’.

La finalul cuvantului de invatatura, IPS Mitropolit Daniel s-a referit si la Ziua Internationala a Copilului, marcata astazi in intreaga lume: ‘1 iunie este in calendarul civil din lumea intreaga Ziua Copilului. Copiii pot deveni eroi, cu timpul, dar acum sunt in primul rand bucuria parintilor si bucuria Bisericii. Cand se naste un copil, el este bucuria parintilor, iar cand se boteaza un copil, el devine si bucuria Bisericii si, deodata, bucuria neamului, bucuria natiunii, bucuria unui popor. Noi avem de invatat de la copii, nu numai copiii de la adulti. Noi invatam de la copii sinceritatea, curatia, nevinovatia, inocenta. De aceea, Mantuitorul Iisus Hristos ne spune ca daca nu devenim in sufletul nostru curati ca un copil nu vom intra in Imparatia Cerurilor’.

Comentarii Facebook


Știri recente