IPS Parinte Mitropolit Daniel a oficiat Sf. Liturghie la Manastirea Miclauseni

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii la Manastirea Miclauseni, judetul Iasi. IPS Parinte Mitropolit Daniel se afla aici incepand de ieri cand, cu prilejul implinirii a 16 ani de la intronizarea IPS Sale ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a oficiat o slujba de Te-Deum in paraclisul de vara ‘Sf. Stefan cel Mare’ al Manastirii Miclauseni. In cuvantul de invatatura rostit astazi, IPS Parinte Mitropolit Daniel a explicat mai intai principalele invataturi ale pericopei evanghelice de astazi: ‘Evanghelia pe care am auzit-o astazi este plina de invataturi duhovnicesti. Mantuitorul Iisus Hristos ne arata ca daca grijile acestei lumi devin excesive, daca grija pentru mancare si pentru bautura si pentru imbracaminte devin o obsesie sau preocuparea exclusiva a noastra, atunci nu ne aflam pe drumul cel bun. Mantuitorul Iisus Hristos spune nu va ingrijiti de ce veti manca sau ce veti bea nu in intelesul ca trebuie sa traim intr-o lene sau in trandavie permanenta, ci vrea sa ne arate ca grija pentru cele materiale si trecatoare nu trebuie sa paralizeze viata noastra spirituala, sa nu reducem viata noastra numai la existenta ei biologica’.

In cuvantul de invatatura rostit, IPS Parinte Mitropolit Daniel a facut referire si la praznuirea de astazi a Sfantului Voievod Stefan cel Mare. Totodata, IPS Sa a amintit ca paraclisul de vara al Manastirii Miclauseni poarta hramul Sfantului Voievod incepand din 2004, anul omagial Sfantul Voievod Stefan cel Mare: ‘Astazi praznuim in mod deosebit pomenirea Sf. Voievod Stefan cel Mare care a fost domnitorul Moldovei intre anii 1457-1504, si a trecut la viata vesnica in data de 2 iulie 1504. In anul 2004, numit si anul comemorativ sau omagial Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant – 500, noi am comemorat 500 de ani de la trecerea lui la Domnul, si in cinstea acestei comemorari a anului omagial s-a hotarat si construirea acestui paraclis de vara de la Miclauseni si caruia i-am dat ca hram Sf. Voievod Stefan cel Mare. Potrivit traditiei, aici, in apropiere de Miclauseni, langa Siret, cum spune cronicarul, Campia Direptatii, care era o mosie a lui Cosma si Luca Direptate, Stefan cel Mare, in Joia Sfintelor Patimi, 14 aprilie 1457, ar fi fost uns domn. Ceea ce este sigur e faptul ca din timpul lui a existat aici o biserica care se afla la poarta Castelului Miclauseni. Numele de Miclauseni vine de la Miclaus care era un sfetnic al voievodului si domnitorului Alexandru cel Bun, bunicul Sf. Voievod Stefan cel Mare’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel a evidentiat apoi lupta pe care a dus-o Sfantul Voievod Stefan cel Mare pentru apararea crestinatatii: ‘Multumim lui Dumnezeu pentru darul pe care l-a dat poporului roman prin acest luptator neinfricat, pentru apararea credintei stramosesti si pentru apararea Europei crestine. In al doilea rand, insa, Stefan cel Mare si Sfant n-a fost numai viteaz, ci a fost si evlavios. A construit peste 40 de biserici si manastiri, dupa traditie 44. In timpul domniei sale de 47 de ani, numai doi ani nu a avut razboi. A avut o viata plina de jertfa si a simtit ca biruintele sale nu sunt numai rezultatul vitejiei lui, intelepciunii sale strategice, ci in primul rand biruintele lui erau lucrarea harului lui Dumnezeu. Deci, avem recunostinta ajutorului primit de la Dumnezeu si pocainta pentru pacat. De aceea, Biserica l-a trecut in randul sfintilor pentru ca era un om al pocaintei, al recunoasterii lucrarii lui Dumnezeu in viata lui’.

Comentarii Facebook


Știri recente