IPS Parinte Mitropolit Daniel a oficiat Sf. Liturghie la Manastirea Miclauseni

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii in biserica Manastirii Miclauseni, din judetul Iasi, manastire care isi sarbatoreste astazi hramul. In cuvantul de invatatura rostit in cadrul Sfintei Liturghii, IPS Sa a facut o prezentare a pericopei evanghelice a praznicului: ‘In Evanghelia dupa Sf. Evanghelist Luca vedem faptul ca ingerul Gavriil, intaistatatorul intre ingeri, anunta Fecioarei Maria o veste buna, si anume ca va naste un Fiu care Se va chema Fiul Celui Preainalt, adica Fiul lui Dumnezeu, si Lui i se va da tronul sau imparatia lui David si va stapani in veci peste casa lui Iacob, iar imparatia Lui nu va avea sfarsit. Fecioara Maria s-a inspaimantat cand a vazut ca cel dintai inger vine la ea si i se inchina ei. Aceasta salutare pe care ingerul o face inchinandu-se ei este inceputul cinstirii. Mantuitorul Iisus Hristos, noul Adam, care Se naste din Fecioara Maria, Se naste dintr-o fiinta smerita si ascultatoare. La sfarsit ea spune: ‘Iata, roaba Domnului, fie mie dupa cuvantul tau’. Aceasta arata totala ei smerenie si totala ei ascultare si supunere voii lui Dumnezeu, desi n-a putut intelege taina, dar a acceptat-o prin credinta, prin smerenie si prin ascultare’.

IPS Mitropolit Daniel a subliniat apoi faptul ca prin raspunsul dat arhanghelului de Maica Domnului invatam cat de mare este respectul lui Dumnezeu pentru libertatea omului: ‘Maica Domnului ne arata astazi, in sarbatoarea Bunei Vestiri, cat de mare este respectul lui Dumnezeu pentru libertatea omului, dar si cat de mare este libertatea omului care se uneste cu libertatea lui Dumnezeu. Sa ne ajute bunul Dumnezeu ca si noi sa cinstim pe Maica Domnului asa cum a facut-o ingerul Gavriil. Sa invatam de la Maica Domnului smerenia si ca totdeauna Dumnezeu le lucreaza toate cele ce vin in viata noastra, spre binele nostru, chiar daca nu intelegem taina marilor bucurii sau taina marilor incercari prin care trecem. Sarbatoarea Bunei Vestiri este o sarbatoare in care vestea cea buna este aceasta: Dumnezeu ne iubeste si doreste sa ne daruiasca viata Lui cea vesnica’.

La finalul slujbei Sfintei Liturghii, IPS Sa a acordat distinctii de vrednicie – Diploma ‘Stefan cel Mare si Sfant’ – mai multor persoane care s-au remarcat ca sprijinitori si ajutatori ai Manastirii Miclauseni: ‘La propunerea maicii starete, noi le oferim ca semn de pretuire si recunostinta distinctia de vrednicie ‘Stefan cel Mare si Sfant’, intrucat Sf. Voievod Stefan cel Mare – ctitor de biserici, ajutator si sprijinitor al Bisericii – a devenit un model de ajutorare a Bisericii pentru toti credinciosii si, mai ales, pentru cei care ajuta manastirile si bisericile’.

Comentarii Facebook


Știri recente