IPS Parinte Mitropolit Daniel a oficiat Sf. Liturghie la Catedrala mitropolitana din Sibiu

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de 13 ierarhi, a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitana din Sibiu cu prilejul hramului acestui sfant locas. In cuvantul de invatatura rostit in cadrul Sfintei Liturghii, IPS Parinte Mitropolit Daniel s-a referit mai intai la semnificatiile sarbatorii Sfintei Treimi: ‘Noi praznuim pe Insusi Duhul Sfant si praznuim taina iubirii Sfintei Treimi Care S-a aratat in lucrarea mantuitoare a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, El Insusi descoperindu-ne noua ca Dumnezeu nu este o singuratate vesnica, ci este o comuniune de viata si de iubire vesnica. Mantuitorul Iisus Hristos ne-a descoperit numele lui Dumnezeu necunoscut in Vechiul Testament. Prin Iisus Hristos, Cel rastignit, inviat si inaltat intru slava, S-a descopeit noua taina Sfintei Treimi. De aceea, cand facem semnul Sf. Cruci marturisim iubirea Preasfintei Treimi, marturism iubirea lui Dumnezeu Tatal Care a trimis pe Fiul, marturisim iubirea lui Dumnezeu Fiul Care S-a rastignit pentru noi si a inviat din morti pentru a noastra inviere si viata vesnica, si marturisim iubirea Preasfantului Duh, Domnul de viata facatorul, care din Tatal purcede si Care, impreuna cu Tatal si cu Fiul, este inchinat si slavit’.

IPS Mitropolit Daniel a subliniat apoi principalele invataturi care se desprind din pericopa evanghelica citita astazi: ‘Evanghelia ne introduce in taina iubirii parintesti a lui Dumnezeu Tatal, descoperita de Fiul si impartasita noua prin Duhul Sfant. Totodata, Evanghelia ne introduce in taina Bisericii ca legatura sfanta a persoanelor umane cu Persoanele divine, ceresti si vesnice. Deci, Evanghelia de astazi ne arata legatura care exista intre Preasfanta Treime si Biserica. Rugaciunea impreuna cu altii este rugaciunea cea mai iubita de Dumnezeu, rugaciunea Bisericii, rugaciunea comunitatii, rugaciunea familiei, rugaciunea prietenilor. Cand ne rugam impreuna cu altii ne asemanam cu Sfanta Treime cea nedespartita si de viata facatoare’.

In finalul cuvantului de invatatura, IPS Parinte Mitropolit Daniel a subliniat cinstirea deosebita pe care Biserica Ortodoxa o acorda Sfintei Treimi: ‘In mod deosebit, Biserica Ortodoxa este Biserica Preasfintei Treimi. Toate Sfintele Taine, toate rugaciunile Bisericii, toate cele 7 Laude si Sfanta Liturghie este o permanenta respiratie a harului Sfintei Treimi. Noi suntem facuti sa laudam Preasfanta Treime, sa primim iubirea ei, sa primim bucurie din bucuria ei, viata din viata ei si sa primim mantuirea vesnica de la Preasfanta Treime’.

Comentarii Facebook


Știri recente