IPS Parinte Mitropolit Daniel a oficiat Sf. Liturghie la Catedrala mitropolitana din Iasi

In cuvantul de invatatura rostit, IPS Parinte Mitropolit Daniel a explicat mai intai semnificatiile pericopei evanghelice de astazi: ‘Ascultand Evanghelia de astazi, vedem ca Mantuitorul Iisus Hristos intra in Ierusalim, si aceasta intrare in Ierusalim a fost prezisa de catre prooroci, prevestita cu mult timp inainte, mai ales de proorocul Zaharia. Evanghelia ne mai spune ca numai dupa ce Hristos S-a preamarit sau S-a preaslavit prin Invierea Sa din morti, prin Inaltarea Sa la ceruri intru slava, au inteles ucenicii ca ceea ce s-a intamplat atunci, si anume intrarea Domnului in Ierusalim pe manzul asinei era nu un lucru intamplator, ci un plan al lui Dumnezeu. Intrarea Domnului in Ierusalimul pamantesc prefigura trecerea Lui prin suferinta si moarte, si apoi Invierea Sa si intrarea cu trupul Sau inviat din morti in slava Preasfintei Treimi in Ierusalimul ceresc’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel a facut referire si la Saptamana Patimilor lui Hristos pe care le-a suferit dupa intrarea glorioasa in Ierusalim: ‘Prin intrarea Sa in Ierusalim, El implineste un plan al lui Dumnezeu Tatal, planul de mantuire al omenirii, aratandu-ne ca nu se poate ajunge la inviere fara cruce. Nimeni nu poate in lumea aceasta marcata de pacat sa ajunga la biruinta fara lupta. De aceea, in ultima saptamana dinainte de Pasti, care este distincta de postul cel de 40 de zile al Sf. Pasti, se intensifica postul si rugaciunea, dar nu un post de tipul pocaintei, ci un post al impreunei patimiri a noastre cu Hristos. Acel de 40 de zile a fost postul pocaintei, acesta este postul impreuna patimiri a noastre cu Hristos. Saptamana Sf. Patimi ne arata ca nu e suficient sa stim multe din punct de vedere teologic, ci avem nevoie de ajutorul lui Hristos ca sa putem trai Evanghelia asa cum ne-o cere El’.

La finalul cuvantului de invatatura rostit astazi la Catedrala mitropolitana din Iasi, IPS Parinte Mitropolit Daniel a subliniat importanta pe care o are pentru credinciosi spovedania: ‘Este ultima saptamana de pregatire pentru cei care nu s-au spovedit si nu s-au impartasit. In Sfanta si Marea Joi se face pomenirea instituirii Sf. Euharistii si, de aceea, e bine ca acei care nu s-au impartasit pana acum, cel putin sa se impartaseasca in saptamana care vine, in Sfanta si Marea Joi, nu in noaptea de Pasti. Spre iertarea pacatelor ne impartasim noi cu Trupul si Sangele Mantuitorului’.

Comentarii Facebook


Știri recente