IPS Parinte Mitropolit Daniel a oficiat Sf. Liturghie la Catedrala episcopala din Miercurea Ciuc

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu PS Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, a oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii la Catedrala episcopala din Miercurea Ciuc. In cuvantul de invatatura adresat credinciosilor, IPS Parinte Mitropolit Daniel a explicat credinciosilor de ce sarbatoarea de astazi este considerata ca ziua intemeierii Bisericii in Duhul Sfant. De asemenea, IPS Sa a subliniat motivele pentru care sarbatoarea Sfintei Treimi este randuita in calendarul Bisericii Ortodoxe imediat dupa cea a Pogorarii Duhului Sfant: ‘In mod deosebit, aceasta zi de Rusalii este considerata si ziua Bisericii, ziua constituirii Bisericii in Duhul Sfant. Biserica a fost constituita de Mantuitorul Iisus Hristos, dar este formata prin lucrarea Duhului Sfant, care aduna nu numai persoane diferite, ci si neamuri diferite. Turnul Babel, cand s-au amestecat limbile, a dezbinat pe oameni. Pogorarea Duhului Sfant aduna popoarele, aduna limbile si ii invata pe toti sa vorbeasca limba Evangheliei mantuirii vesnice a lui Hristos. De aceea, astazi ne rugam Mantuitorului Iisus Hristos ca sa ne trimita pe Duhul Sfant mai ales ca sa intarim unitatea intre Biserici, unitatea intre crestini, unitatea bazata pe dreapta credinta, pe credinta ortodoxa. Dupa ce rostim rugaciunea: ‘Imparate ceresc…’, indata rostim rugaciunea: ‘Preasfanta Treime…’. Deci, unde este Duhul Sfant prezent, toata Sfanta Treime este prezenta, si de aceea dupa Pogorarea Duhului Sfant se serbeaza Sfanta Treime, pentru a arata ca Duhul Sfant ne cheama in iubirea, slava si bucuria Sfintei Treimi’.

In finalul cuvantului de invatatura, IPS Parinte Mitropolit Daniel s-a referit la semnificatiile oficierii Sfintei Liturghii de astazi la Catedrala episcopala din Miercurea Ciuc. Totodata, IPS Sa i-a multumit PS Episcop Ioan pentru invitatia facuta de a sluji astazi impreuna, precum si credinciosilor din Episcopia Covasnei si Harghitei pentru primirea facuta: ‘Astazi am venit aici sa aratam si comuniune frateasca, dar si apropiere si conlucrare cu PS Episcop Ioan al Covasnei si Harghitei, care tot prin lucrarea Duhului Sfant a facut atatea lucruri minunate aici si lucreaza pentru unitatea poporului roman, dar si pentru buna intelegere cu alte etnii. Dansul este un om al pacii, un om al fratietatii, este vecinul nostru. Eparhia Covasnei si Harghitei se invecineaza cu Moldova. Toti locuitorii tarii suntem chemati de Duhul Sfant la impreuna-rugaciune, la impreuna-lucrare misionara, iar faptul ca Radio TRINITAS al Preasfintei Treimi ne uneste in rugaciune si auzim adesea cuvantul PS Ioan la Radio TRINITAS, este semnul ca lucrarea Duhului Sfant este o lucrare care aduna nu numai la sarbatori, ci in fiecare zi. Multumim PS Ioan pentru faptul de a ne fi invitat astazi aici, va multumim dvs. pentru primirea frumoasa pe care ne-ati facut-o, cu o multime de flori si cu o multime de copilasi si de tineri, nu numai frumosi, ci si credinciosi, aratand ca Duhul Sfant lucreaza in sufletele oamenilor, lucreaza pe tot teritoriul Romaniei si peste tot in lume unde noi preamarim pe Hristos si iubirea Preasfintei Treimi si cerem ajutorul Duhului Sfant si al tuturor sfintilor spre slava lui Dumnezeu si spre a noastra mantuire’.

La randul sau, PS Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, i-a multumit IPS Mitropolit Daniel pentru ca a acceptat invitatia de a sluji astazi la Catedrala episcopala din Miercurea Ciuc si pentru cuvantul de invatatura adresat credinciosilor: ‘Multumim IPS Mitropolit Daniel pentru cuvantul acesta pas cu pas in ceea ce inseamna lucrarea Duhului Sfant in Biserica. Dumnezeu sa Va intareasca IPS Voastra si cred ca ziua de astazi va ramane inscrisa in cartea de aur a credinciosilor si a Episcopiei noastre, pentru ca nu faceti altceva decat sa veniti pe cararile pe care au umblat inaintasii IPS Voastre, vladicii Moldovei, care au sfintit multe din bisericile din Covasna si Harghita’.

Comentarii Facebook


Știri recente