IPS Parinte Mitropolit Daniel a oficiat Sf. Liturghie la Biserica ‘Sf. Gheorghe’ – vechea Catedrala mitropolitana din Iasi

In cuvantul de invatatura adresat credinciosilor, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel s-a referit mai intai la semnificatiile Praznicului Intrarii Maicii Domnului in Biserica spunand ca ‘sarbatoarea de astazi este o sarbatoare randuita de Biserica in timpul Postului Nasterii Domnului pentru a face legatura intre Maica Domnului si Nasterea Domnului din ea. In praznicul Intrarii Maicii Domnului in Biserica sau in temnplul din Ierusalim ni se aminteste faptul ca Maica Domnului s-a pregatit pentru a primi in ea pe Dumnezeu Cuvantul care se intrupeaza, se innomeneste, se face om de la Duhul Sfant si din ea, din Fecioara Maria pentru ca mai apoi pe oameni sa-i induhovniceasca, sa-i inalte la viata vesnica cereasca. Potrivit Sfintei Traditii, pentru ca Sfanta Scriptura nu vorbeste de Intrarea Maicii Domnului in templu, Feciora Maria la varsta de trei ani a fost dusa la templul din Ierusalim si a stat acolo 12 ani si a crescut duhovniceste in ascultare smerita, in ascultarea Cuvantului lui Dumnezeu mai intai si apoi in ascultarea privind munca pe care trebuia sa o desfasoare, sa o indeplineasca vaduvele si fecioarele care intretineau templul din Ierusalim, care impodobeau cu vesminte si broderii. Ea invata in mod deosebit taina Cuvantului lui Dumnezeu ascultand citirile din Scriptura si astfel Maica Domnului a interiorizat cuvintele Sfintei Scripturi care toate laolata talmacesc taina lui Dumnezeu Fiul care va veni in lume ca sa mantuiasca lumea. Maica Domnului este chemata sa se pregateasca, sa creasca duhovniceste’.

IPS Daniel a explicat apoi credinciosilor de ce aceasta sarbatoare a fost rinduita de Biserica la inceputul Postului Nasterii Domnului invatand ca ‘Biserica a randuit ca aceasta sarbatoare inchinata Maicii Domnului sa fie asezata acum la inceputul Postului Nasterii Maicii Domnului pentru a ne chema la pregatire, pentru a ne chema sa devenim Biserica sfintita pentru a-L primi pe Mantuitorul Iisus Hristos care s-a nascut in pestera din Betleem, dar care vrea acum sa se nasca duhovniceste in pestera sufletului nostru care prin pacat se intuneca si se raceste, dar prin rugaciune si prin ascultarea cuvantului lui Dumnezeu se lumineaza si se incalzeste, sufletul nostru se pregateste pentru venirea lui Hristos in el, atunci cand ascultam mai mult cuvantul Lui din Scripturi si din scrierile Sfintilor Parinti, atunci cand ne curatim de pacate prin spovedanie si dobandim iertarea lor, atunci cand ne impartasim mai des cu Trupul si Sangele Domnului si atunci cand implinim mai mult si mai adesea poruncile Lui. Maica Domnului ca icoana a pregatirii pentru primirea lui Hristos in casele noastre si in sulfetele noastre este icoana Bisericii si icoana sulfetului fiecarui crestin. Iata de ce Biserica noastra serbeaza acest praznic desi nu este mentionata in Scriptura ci doar in traditia bisericeasca’.

De asemenea, Inalt Prea Sfintia Sa a evidentiat apoi faptul ca Maica Domnului reprezinta un adevarat model de sfintenie pentru toti crestinii spunand ca ‘Maica Domnului este si modelul fecioarelor crestine, care traiesc in curatie, in evlavie, care se pregatesc sa slujeasca lui Dumnezeu fie ca maici in manastire, fie devenind mame care vor naste si creste copii in frica de Dumnezeu, caci femeia se mantuieste prin nasterea de fii si prin cresterea lor in credinta ne spune Sfantul Apostol Pavel. Maica Domnului prin aceasta sarbatoare a sa indeamna pe toate femeile crestine si pe toti crestinii sa se pregateasca sa devina Biserica sfintita in care Hristos Domnul, prin lucrarea Duhului Sfant si binecuvantarea lui Dumnezeu Tatal, lucreaza in noi sfintirea noastra, inaltarea noastra in viata sfanta, cereasca, si de aceea in aceasta perioada am inceput sa cantam: ‘Hristos se naste mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L’. Cu prilejul acestei sarbatori felicitam pe toate tinerele crestine, pe toate mamele, pe toate maicile care traiesc, credinta crestina cu intensitate si sunt un model de vietuire spre slava Sfintei Treimi’.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Daniel a mentionat ca slujba de astazi din Biserica Sfantul Gheorghe-vechea catedrala Mitropolitana din Iasi a fost prima oficiata dupa mutarea moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva in acest lacas. Oficierea slujbelor in Biserica Sfantul Gheorghe este determinata de lucrarile de consolidare ce se efectueaza in Catedrala mitropolitana.

Comentarii Facebook


Știri recente