IPS Parinte Mitropolit Daniel a oficiat Sf. Liturghie in localitatea nemteana Podoleni

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din localitatea Podoleni, judetul Neamt, cu prilejul sfintirii acestui sfant lacas. In cuvantul de invatatura rostit, IPS Parinte Mitropolit Daniel a evidentiat mai intai principalele semnificatii ale pericopei evanghelice de astazi: ‘Mantuitorul Iisus Hristos a spus sa mearga in larg ca sa pescuiasca de cealalta parte a corabiei, si ei au facut acest lucru prin ascultare si nu intelegeau cum ar putea acum sa fie peste acolo unde ei n-au gasit deloc. Dar pentru ca au ascultat, desi n-au inteles, s-a intamplat minunea, si atat de mult peste au prins incat era gata sa se scufunde corabia, iar cand s-au apropiat de mal si-au dat seama cat de mare a fost minunea lui Dumnezeu, incat Apostolii s-au infricosat. Cele dintai cuvinte pe care le-a rostit Sf. Ap. Petru catre Mantuitorul Iisus Hristos, cazand in genunchi, au fost: ‘Doamne indeparteaza-te de la mine caci sunt un om pacatos’. Gestul acesta se explica prin faptul ca si-a dat seama ca puterea lui Dumnezeu a lucrat in Iisus Mantuitorul. Sfantul Apostol Petru recunoaste ca e vorba de o lucrare a lui Dumnezeu facuta prin Omul Iisus, Care este Dumnezeu facut Om din iubire pentru oameni’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel a subliniat apoi faptul ca planurile pe care si le fac oamenii nu pot fi duse la bun sfarsit decat cu ajutorul lui Dumnezeu: ‘Cel care aduna pestele in mreaja este Dumnezeu. Nu intotdeauna priceperea si intelepciunea umana rezolva toate problemele, si pe cand nu se asteptau ucenicii obositi si descurajati atunci a venit harul si ajutorul lui Dumnezeu, la capatul puterilor lor a inceput lucrarea harului lui Dumnezeu ca sa ne arate ca nu trebuie niciodata sa ne descurajam, niciodata sa ne socotim abandonati, ci mai mult sa cerem ajutorul lui Dumnezeu ca sa vina in corabia noastra, in corabia vietii noastre, in Biserica noastra, in locul in care cautam mantuirea si ajutorul lui Dumnezeu. Aceasta lectie de smerenie pe care a primit-o Sf. Ap. Petru, impreuna cu ceilalti ucenici, este o lectie si pentru noi. Nu intotdeauna se intampla asa cum am dori in viata, planurile nu se implinesc, dar Dumnezeu care vede toate si cunoaste toate nu doreste ca noi sa cadem in descurajare, ci numai sa-I cerem mai mult ajutorul Lui ca sa ne daruiasca un sfat si o luminare ca sa facem un nou inceput’.

La finalul cuvantului de invatatura rostit astazi la parohia Adormirea Maicii Domnului din Podoleni, IPS Parinte Mitropolit Daniel a facut referire si la importanta ridicarii si sfintirii unei biserici: ‘Astazi am sfintit o biserica noua. Aceasta este corabia despre care vorbeste Evanghelia. Aceasta este corabia mantuirii in care se aduna Duhul Sfant care pescuieste pe oameni, ii aduna si ii prezinta in fata Preasfintei Treimi spre mantuire. Pescarii sunt preotii si slujitorii altarului care trebuie sa se osteneasca zi si noapte, dar reusita sau succesul nu trebuie sa-i preocupe imediat, pentru ca aceasta nu depinde numai de lucrarea noastra, ci depinde de voia lui Dumnezeu’.

Comentarii Facebook


Știri recente