IPS Parinte Mitropolit Daniel a oficiat o slujba de Te-Deum la Manastirea Miclauseni

Astazi se implinesc 16 ani de cand IPS Daniel Ciobotea a fost intronizat in Catedrala mitropolitana din Iasi ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. In cei 16 ani de arhipastorire, IPS Parinte Mitropolit Daniel a sustinut o bogata activitate pe multiple planuri, iar personalitatea IPS Sale a fost apreciata atat in tara, cat si in strainatate. Slujba de intronizare a fost oficiata de catre PF Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de un impresionant sobor de ierarhi, la 1 iulie 1990. Cu prilejul aniversarii de astazi, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat o slujba de Te-Deum la paraclisul de vara ‘Sf. Voievod Stefan cel Mare’ din incinta Manastirii Miclauseni. In cadrul cuvantului rostit dupa savarsirea slujbei de Te-Deum, IPS Mitropolit Daniel a tinut sa sublinieze care sunt binefacerile revarsate de catre Dumnezeu peste Biserica Sa din zona Moldovei si peste cei ce ostenesc in slujirea aproapelui si a lui Dumnezeu: ‘Noi trebuie sa recunoastem cu Sf. Ap. Pavel ca purtam comoara aceasta a harului, a prezentei harului lucrator in noi, incepand cu Botezul si cu Hirotonia, in cazul slujitorilor sfintelor altare, ca pe o comoara ca sa se invedereze ca puterea nu vine de la noi, ci de la Dumnezeu. Comoara aceasta din vasele de argila sau de lut, din fiinta noastra fragila si limitata, foarte adesea cu scapari si cu caderi, ne da speranta mantuirii si speranta unei slujiri folositoare Bisericii. Este o datorie de fiecare zi pentru noi sa multumim lui Dumnezeu ca existam si pentru ca ne-a chemat sa-i slujim. Pentru comoara harului multumim noi lui Dumnezeu si multumim ca sa aratam recunostinta, dar ii multumim si pentru persoanele si imprejurarile pe care ni le-a dat ca sa realizam, cel putin in parte, voia Lui pentru Biserica Sa. Trebuie sa multumim pentru persoanele pe care Dumnezeu ni le daruieste ca impreuna sa slujim, impreuna sa lucram pentru timpurile favorabile, vremuri pasnice’.

In cadrul cuvantului rostit astazi, IPS Sa a facut si o radiografie religioasa a situatiei acuale a Romaniei si a situatiei crestinismului in tarile Europei: ‘La ora actuala se pare ca Romania, cu toate ca trece prin saracie, are cea mai puternica dorinta de a zidi altare sfinte, si aceasta cu atat mai surprinzator cu cat in tari libere din Occident se vand bisericile cu sutele. Aceasta nu ne bucura, ci ne intristeaza, chiar daca aceste biserici sunt de alta confesiune, pentru ca este vorba de numele de crestin, de Biserica lui Hristos, chiar daca nu toate aceste Biserici au deplinatatea harului si deplinatatea vietii sacramentale. Intrucat in aceste biserici era chemat Hristos Domnul, in rugaciune, si acum ele se vand, trebuie sa fie o durere pentru toata crestinatatea. Multumim lui Dumnezeu pentru libertate politica, sociala, dar, mai ales, ii multumim pentru libertatea dorintei interioare de a zidi locasuri sfinte’.

De asemenea, IPS Mitropolit Daniel a mai vorbit celor prezenti la slujba de Te-Deum oficiata in paraclisul ‘Sf. Voievod Stefan cel Mare’ din incinta Manastirii Miclauseni despre prioritatile activitatii misionare a Bisericii si implicit ale pastoririi IPS Sale ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei: ‘A doua mare zidire duhovniceasca de dupa zidirea de biserici este zidirea Bisericii lui Hristos in sufletele tinerilor si ale copiilor de astazi. Cea mai mare investitie pe termen lung este zidirea de biserici si zidirea sufletului tanar, modelarea sufletului de copil in iubirea Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Este o mare diferenta intre copiii care au avut fericita ocazie sa invete la ora de religie despre iubirea lui Hristos si cei care nu au avut sau nu o au’. La momentul aniversar de astazi de la Manastirea Miclauseni au participat si PS Ambrozie, episcop al Giurgiului, si pr. Vasile Petrica, protopop al Protopopiatului Resita.

Comentarii Facebook


Știri recente