IPS Parinte Mitropolit Daniel a conferentiat la Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iasi

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a sustinut astazi, 6 apriie 2006, o prelegere in cadrul celei de-a XI-a Conferinte Europene de Stiinta si Teologie, eveniment care se deruleaza la Iasi pana pe data de 10 aprilie 2006. In Aula ‘Mihai Eminescu’ a Universitatii ‘Al. I. Cuza’ din Iasi, IPS Parinte Mitropolit Daniel a conferentiat pe tema ‘Rationalitate si mister in Univers. Necesitatea dialogului dintre stiinta si religie’ mentionand faptul ca astazi ‘constatam ca o cunoastere mai profunda a credintei din partea omului poate preamari pe Dumnezeu, Creatorul lui, si poate stimula o comuniune mai intensa a omului cu Dumnezeu. In acest sens, dialogul dintre teologie si stiinta cere ca si teologia actuala sa nu separe niciodata Revelatia de creatie sau intelesurile divine ascunse in fapturi de cele exprimate in Scripturi, nici misterul prezentei Creatorului in creatia Sa de misterul Mantuitorului lumii care ne-au pregatit cerul nou si pamantul nou descrise in cartea Apocalipsei. De asemenea, nu trebuie sa separe rationalitatea sau inteligibilitatea Universului care permire cunoasterea lui stiintifica de misterul lui care cheama la comuniune spirituala cu Dumnezeu Creatorul, Mantuitorul si Sfintitorul Universului cu Sfanta Treime. Stiinta confirma astazi ca sistemul nostru solar are un inceput si va avea inevitabil un sfarsit, ca modul actual de existenta al cerului si al pamantului trece, ne spune si Revelatia divina, dar Revelatia divina ne spune mai mult decat stiinta. Ea prevede ce pare imprevizibil, colapsul, trecerea aceasta, sfarsitul lumii va fi o transfigurare, o mutatie la alt nivel de existenta in care materia va deveni interioara spiritului, dupa cum acum, in prezent, spiritul este interior materiei’.

In cadrul unui interviu acordat postului de radio Trinitas, IPS Mitropolit Daniel a subliniat importanta organizarii unei asemenea manifestari: ‘Aceasta conferinta este o necesitate, in primul rand pentru ca in anii de comunism nu era posibil un dialog intre stiinta si teologie, iar in al doilea rand Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi este parte din Universitate, iar Universitatea ‘Al. I. Cuza’ si Universitatea Tehnica din Iasi au o vocatie comuna in diferite niveluri, si anume aceea de a promova stiinta nu in contradictie cu credinta unui popor foarte evlavios, ci intr-un dialog si o complementaritate. Deci, noi avem nevoie astazi sa dezvoltam dialogul dintre stiinta si teologie, atat din punct de vedere al cunoasterii, cat si din punct de vedere al coresponsabilitatii pentru creatie. O stiinta mai responsabila si o teologie mai bine cunoscatoare a realitatii pot impreuna sa elaboreze o etica si o spiritualitate responsabila fata de creatie, fata de lume. Deci, noi trebuie sa si pastram creatia, dar in acelasi timp sa o si sfintim. Ortodoxia nu poate fi redusa doar la etica, la etica responsabilitatii, ci trebuie sa promoveze o data cu responsabilitatea pentru creatie si sfintirea creatiei, iar sfintirea se face prin spiritualitate, prin rugaciune, prin Sf. Taine, prin scoaterea in evidenta a faptului ca lumea este dar al lui Dumnezeu pentru noi, la care adaugam darul muncii noastre, darul intelegerii noastre, darul cautarii sfinteniei, si atunci lumea nu mai devine doar un domeniu al exploatarii, ci un domeniu al comuniunii intre noi si Dumnezeu si intre generatii. Trebuie sa ne gandim si ce lasam generatiilor dupa noi, ce fel de natura, ce fel de ape, ce fel de terenuri lasam in urma noastra ca mostenire pentru generatiile care vin’.

Programul zilei de astazi al celei de a IX-a Conferinte Europene de Stiinta si Teologie care se desfasoara la Iasi a mai cuprins o prelegere sustinuta de catre Sam Berry, fost profesor de genetica la Colegiul Universitar din Londra, precum si work-shop-uri ce s-au derulat pe diverse sectiuni. Maine dimineata va conferentia prof. Anne Primavesi de la Colegiul Birkbeck, din cadrul Universitatii din Londra, dupa care este programata o excursie in Bucovina. Conferinta Europeana de Stiinta si Teologie de la Iasi se va incheia luni, 10 aprilie 2006.

Comentarii Facebook


Știri recente