IPS Nicolae, Mitropolit al Banatului, aniverseaza 83 de ani de viata

Nascut la 21 noiembrie 1923 la Caransebes intr-o familie preoteasca (unchiul sau a fost secretarul episcopului Miron Cristea iar tatal preot la biserica „Sf. Ioan” din Caransebes), isi va petrece copilaria alaturi de mama sa care ii insufla dragostea fata de cele sfinte, tatal sau murind de tanar.

Intre anii 1934-1942 urmeaza scoala elementara si liceul in Caransebes. Pleaca apoi la Bucuresti unde va urma cursurile Facultatii de Teologie, intre anii 1942-1946. Inca din anul I publica articole pe teme patristice. In anul 1943 este hirotonit diacon celibatar de catre episcopul Veniamin Nistor al Caransebesului, in biserica parohiei Obreja, judetul Caras-Severin. In 1946 este declarat licentiat in Teologie.

Dupa absolvirea facultatii se inscrie la doctorat, iar la 30 iunie 1949 isi va sustine teza cu titlul : „Viata si petrecerea Sfantului Antonie cel Mare. Inceputurile monahismului crestin pe Valea Nilului” sub coordonarea regretatului profesor Ioan G. Coman.

Revenind pe plaiurile natale, va fi numit profesor suplinitor la Academia teologica din Caransebes (l aprilie 1947-1 septembrie 1948).

Dupa desfiintarea istoricei episcopii de aici, va merge la Timisoara unde va fi numit in anul 1949 secretar, apoi referent principal la Centrul eparhial. Intre anii 1952-1956 ocupa functia de consilier cultural al Arhiepiscopiei Timisoarei si Caransebesului.

Din anul 1956 reia activitatea in invatamantul teologic ca profesor la Seminarul din Caransebes, unde preda greaca si franceza, pana la 1 martie 1959 cand devine conferentiar universitar la catedra de Indrumari misionare a Institutului teologic din Sibiu predand Teologia simbolica si Limba greaca.

In anul 1960 va fi hirotonit preot de catre Prea Fericitul Patriarh Teoctist pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie Colegiul Electoral Bisericesc il alege episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului.

Se calugareste la manastirea Cernica din apropierea Bucurestilor la 12 ianuarie 1961, pastrand numele de Nicolae.

Este hirotonit arhiereu in biserica „Sfantul Spiridon Nou” din Bucuresti la data de 15 ianuarie 1961, de catre patriarhul Justinian, instalarea in functia de episcop al Aradului avand loc la 22 ianuarie acelasi an in catedrala episcopala din Arad.

La 17 februarie 1962, acelasi Colegiu Electoral al Patriarhiei Romane, il alege in scaunul vacant de Arhiepiscop al Timisoarei si Caransebesului si Mitropolit al Banatului.

In acelasi an,1962, este ales membru permanent al „Grupului de studii patristice” infiintat de Comisia „Credinta si constitutie” a Consiliului Ecumenic al Bisericilor. Tot in domeniul ecumenismului, poate fi amintita participarea in anul 1961 la lucrarile Adunarii Generale a Conferintei crestine pentru pace cu sediul la Praga si la Simpozionul international „Cautarea pacii dincolo de diferentele ideologice” (1980).

A raspuns o vreme de comunitatile ortodoxe romane de peste hotare, vizitand de mai multe ori S.U.A. si Canada (1979), parohiile romanesti din Australia si Noua Zeelanda (1984) si parohiile din Europa Occidentala.

Intre aprilie-iunie 1967 a fost loctiilor de mitropolit al Ardealului, iar in perioada octombrie 1977-aprilie 1978 loctiilor de mitropolit al Olteniei. In repetate randuri va suplini eparhia Aradului si o vreme pe cea a Caransebesului.

I-a fost acordat titlul de Doctor honoris causa de catre Institutul teologic protestant din Cluj (1978), Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad (2003), Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara (2003), Universitatea de Stiinte Agricole ale Banatului (2003) si Universitatea de Vest din Timisoara (2003).

Urmare neobositelor preocupari carturaresti, I.P.S. Sa este ales in anul 1992 membru de onoare al Academiei Romane. Este presedintele de onoare a numeroase fundatii si societati. Este ales in anul 1992 membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. I s-a conferit titlul de „cetatean de onoare” al oraselor Timisoara, Lugoj si Caransebes. In 1997 primeste premiul conferit de Grupul pentru Dialog Social „pentru intreaga viata inchinata adevarului, dreptatii si libertatii”. In anul 2000 i se confera ordinul national „Pentru Merit” in grad de Mare Cruce conferit de Presedintia Romaniei.

De-a lungul timpului a colaborat la mai multe reviste si publicatii : „Invierea”, „Altarul Banatului”, „Studii teologice”, „Ortodoxia”, „Jurnalul literar”, „Orizont”, „Gandirea”, „Vatra” si de asemenea la posturi locale si nationale de radio si televiziune. A publicat numeroase urmatoarele carti, a tradus din limba greaca iar in anul 1992 a coordonat aparitia lucrarii Ortodoxia romaneasca.

Comentarii Facebook


Știri recente