IPS Mitropolit Laurentiu a prezentat Senatului situatia privind mostenirea lui Emanuil Gojdu

IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a prezentat astazi in Senatul Romaniei punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Romane asupra Ordonantei Gojdu. IPS Sa a vorbit astazi senatorilor romani in calitate de presedinte al Fundatiei Gojdu, care din 1996 si-a reluat activitatea la Sibiu. IPS Laurentiu, intr-un interviu acordat postului de radio Trinitas, a mentionat ca in sedinta de astazi in fata senatorilor ‘n-am vorbit in numele meu, ci am vorbit in numele tuturor episcopilor din Transilvania, din Banat si Ungaria, si in numele celor 4.500.000 de credinciosi care sunt ei mostenitori de drept. Necazul este ca intr-un fel actiunea pe care a pornit-o Guvernul a ramas suspendata, totusi nu s-a votat si nici nu s-a respins actiunea aceasta care aducea cu sine si validarea tratatului romano-ungar si creerea acestei fundatii speciale romano-ungare Gojdu. Noi am aratat ca de fapt noi suntem privati de multe drepturi si in momentul in care se va aproba acest tratat al Guvernului, noi vom pierde. Ce mai putem face acum? S-a amanat pe saptamana viitoare, incat marti se va discuta din nou in comisii specializate si probabil joi va fi din nou pus in plen pentru a obtine votul’.

De asemenea, in cadrul aceluiasi interviu IPS Sa a subliniat consecintele ratificarii de catre Parlamentul Romaniei a noului tratat romano-ungar: ‘In momentul in care apare un alt acord nou, cel vechi cade de la sine, cel din 1937, si era acordul in care spunea clar ca statul ungar se obliga sa restituie fundatiei particulare Gojdu tot patrimoniul. Aparitia unei noi fundatii desfiinteaza pe prima, un tratat desfiinteaza pe celalalt. Au incercat sa aduca amendamente la tratat, insa la tratat nu se poate aduce nici un amendament pentru ca el a fost deja ratificat de Parlamentul maghiar si nu se poate aduce o completare unilaterala, ci trebuie din nou renegociat tratatul’.

Fundatia Gojdu este recunoascuta de catre Biserica Ortodoxa Romana ca singura mostenitoare legala a bunurilor patrimoniale, nationalizate de cele doua state comuniste, Ungaria si Romania, in anul 1952. IPS Laurentiu, Mitropolit al Ardealului, ne-a spus in finalul interviului care sunt asteptarile conducerii si membrilor Fundatiei din partea clasei politice romanesti: ‘Daca se va ratifica tratatul, vom merge pe calea legala de a incerca sa le redobandim si va trebui sa actionam cum vom putea, dar senatorii nostri vor gandi foarte bine. Probabil ca vom mai avea negocieri, vom mai avea intalniri unde vom sustine pozitia noastra si sa vedem care sunt caile cele mai bune pentru ca sa nu piarda nici statul, dar sa nu pierdem nici noi. Un tratat se poate renegocia, dau un patrimoniu daca se pierde nu se mai poate recupera niciodata’.

Comentarii Facebook


Știri recente