IPS Mitropolit Efrem, în mijlocul comunității elene din București

Înalt Preasfințitul Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina, a săvârșit ieri, 28 octombrie, Sfânta Liturghie în Biserica „Buna Vestire” din incinta Ambasadei Greciei din București. Înalt Preasfinția Sa s-a aflat în mijlocul comunității elene din Capitală, cu prilejul sărbătoririi celei de-a doua zile naționale a Greciei, informează „Ziarul Lumina”.

Poporul elen a serbat, ieri, cea de-a doua zi națională, în amintirea evenimentelor de la 28 octombrie 1940, „Ziua marelui NU”. Sărbătoarea este o zi a demnității ce comemorează eroii căzuți în lupta antifascistă și este a doua ca însemnătate națională, după ziua de 25 martie. În acest context, IPS Mitropolit Efrem, aflat în România cu prilejul sărbătorilor închinate cinstirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica Greacă, în mijlocul comunității elene din Capitală. La slujbă a participat și Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.

„După Sfânta Liturghie, IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina, a săvârșit slujba numită Doxologie, cu prilejul celei de-a doua zile naționale a Greciei, 28 octombrie, ce amintește eliberarea de sub ocupația italiană și apoi a adresat un cuvânt comunității grecești din capitala noastră. Înalt Preasfinția Sa și-a arătat bucuria și satisfacția pe care le-a trăit în cele patru zile de până acum în țara noastră, cu prilejul aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie pentru binecuvântarea și sfințirea poporului român, și a ținut să le precizeze compatrioților săi de aici că românii au ajuns să-l cinstească pe Sfântul Nectarie mai mult decât în alte țări și uneori chiar și decât grecii”, ne-a declarat Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.

Sfânta Liturghie în română, aproape în fiecare zi la Eghina

Înalt Preasfințitul Mitropolit Efrem a consemnat ieri la Biserica Greacă și faptul că în fiecare zi la Mănăstirea Sfântului Nectarie din Eghina vin zeci și chiar sute de pelerini români care se închină sfântului și preoții care îi însoțesc săvârșesc Sfânta Liturghie. „Înalt Preasfințitul chiar ne-a rugat să edităm o carte bilingvă care să ușureze și pe grecii care sunt acolo să coslujească cu mai multă ușurință, pentru că au, în fiecare zi aproape, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfântului Nectarie în limba română și, astfel, să se poată sluji, alternativ, în limbile română și greacă. A ținut să precizeze acest lucru tocmai pentru a-i face pe greci să înțeleagă că și ei trebuie să-și arate și mai mult evlavia față de Sfântul Nectarie, care este un mare făcător de minuni și vindecător de boli. IPS Efrem a fost impresionat de numărul mare de pelerini români care au venit să se închine Sfântului Nectarie, Sfinților Împărați Constantin și Elena și Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, și a menționat faptul că niciodată, la hramul Catedralei patriarhale din București, nu au fost credincioși într-un număr atât de mare. Ulterior, și-a exprimat bucuria că a văzut copiii familiilor grecești, care învață la școala de limbă greacă de pe lângă Ambasada Greciei, care au participat la Sfânta Liturghie, ridicând drapelul Greciei și cântând imnul național”, a mai spus PS Ciprian Câmpineanul.

La evenimentul de ieri de la Biserica Greacă au fost prezenți membri ai Ambasadei Greciei, ai Ambasadei Ciprului, comunitățile greco-române de la București, Prahova, Brașov, Dâmbovița, Școala Greacă „Atena”, care ține de ambasadă, și cu toții au putut lua binecuvântare de la înaltul ierarh al Bisericii Greciei. Nikolaos Karalekas, consulul Greciei la București, a dat citire unor mesaje trimise din partea Subsecretariatului de Stat pentru Relații Externe și din partea Ambasadei Greciei, cu prilejul acestei zile naționale, a spus, la final, pr. conf. dr. Ioan Moldoveanu, preot slujitor la Biserica Greacă din Capitală.

Comentarii Facebook


Știri recente