IPS Mitropolit Daniel va aniversa 16 ani de la intronizarea in scaunul mitropolitan iesean

Maine, 1 iulie 2006, se implinesc 16 ani de la intronizarea IPS Daniel ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Slujba de intronizare a fost oficiata de catre PF Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de un impresionant sobor de ierarhi, la data de 1 iulie 1990, in Catedrala mitropolitana din Iasi. Pr. lect. dr. Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a vorbit despre situatia grea a Bisericii Ortodoxe Romane la inceputul anilor ’90 si momentele de aleasa bucurie traite de catre credinciosii din Mitropolia Moldovei si Sucevei de atunci la inscaunarea IPS Daniel ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei: ‘Pana la venirea IPS Sale a fost o perioada de trista amintire in care Biserica a fost mereu obstructionata si activitatile ei au fost stopate si chiar interzise multe dintre ele. O data cu evenimentele din ’89 si cu venirea IPS Mitropolit Daniel la Iasi, lucrurile s-au schimbat fundamental. Momentul de la 1 iulie 1990 a fost o sarbatoare cu totul si cu totul deosebita pentru Mitropolia Moldovei si Sucevei de atunci, o sarbatoare cu incarcatura emotionala deosebita, sarbatoare la care au participat personalitatile de varf ale Bisericii noastre, in frunte cu PF Parinte Patriarh Teoctist, mitropoliti, episcopi, personalitati nu numai religioase, ci si personalitati ale culturii, ale invatamantului, politice, pentru ca era un eveniment deosebit prin faptul ca venea pe scaunul Moldovei un mitropolit tanar si cu un statut aparte, un teolog profund, recunoscut, dupa o perioada de activitate didactica de peste 8 ani in strainatate, la Geneva, si dupa o perioada de formare teologica in tara mai intai si, dupa aceea, in strainatate, unde si-a sustinut si teza de doctorat, pentru ca apoi sa o sustina si la Bucuresti’.

Parintele Mihai Vizitiu ne-a vorbit si despre daruirea deosebita si forta de munca de care da dovada IPS Parinte Mitropolit Daniel in activitatea Sa de pastor si invatator al Arhiepiscopiei Iasilor si intaistatator al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei: ‘Am ramas impresionat cu totii de capacitatea de munca a IPS Mitropolit Daniel. Nu cred ca multi oameni se pot lauda cu o capacitate de munca, as zice chiar iesita din comun. Un om care sa doarma cate 3-4 ore pe noapte si in rest sa lucreze intens, pe mai multe planuri deodata, este dovada unei capacitati sau a unui dar cu totul si cu totul special primit de la Dumnezeu. IPS Daniel lucreaza foarte mult, se odihneste foarte putin, sub acest aspect ramanand la fel de tanar’.

De asemenea, parintele Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamant din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a punctat si cateva dintre realizarile deosebite ale IPS Mitropolit Daniel: ‘Se simtea nevoia unei dinamizari a vietii bisericesti in general, nu numai a Arhiepiscopiei Iasilor, pentru ca ne aflam dupa o perioada in care Biserica mai mult in subteran si-a dinamizat viata bisericeasca, dar la suprafata mai putin, si atunci, in vederea dinamizarii acestei vieti bisericesti, a pornit pe mai multe fronturi de activitate, de la activitatea administrativ-bisericeasca la activitatea cultural-misionara, cultural-pastorala si social-filantropica, daca ar fi sa marcam doar cateva aspecte ale activitatii. Dar, in cadrul acestora exista o multitudine de alte aspecte care sunt cuprinse in aceste activitati. Unul din primele ganduri ale IPS Sale a fost acela de a nu mai exista sate fara biserica si fara preot. Apoi, m-as referi la invatamantul religios si la cel teologic, cea mai mare realizare sub acest aspect constand in reinfiintarea Facultatii de Teologie din Iasi’.

Pentru a marca acest moment aniversar, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, va oficia maine o slujba de Te-Deum la paraclisul de vara ‘Sf. Voievod Stefan cel Mare’ de la Manastirea Miclauseni.

Comentarii Facebook


Știri recente