IPS Mitropolit Daniel, Patriarh ales al Bisericii Ortodoxe Romane, a participat la Sf. Liturghie de la Manastirea Antim

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si Patriarh ales al Bisericii Ortodoxe Romane, a participat astazi la slujba Sfintei Liturghii de la Manastirea Antim din Capitala, care isi sarbatoreste cel de-al doilea hram, slujba ce a fost oficiata de catre PS Vincentiu Ploiesteanu, episcop vicar patriarhal si secretar al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. In cuvantul de invatatura adresat credinciosilor, IPS Daniel a evidentiat trei virtuti prin care s-a remarcat Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul. Mai intai, IPS Sa a vorbit despre Sf. Antim Ivireanul ca tipograf misionar: ‘Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul este in primul rand un tipograf misionar. Alaturi de Coresi, este cel mai mare tipograf roman pentru cartile bisericesti, atat liturgice, cat si de teologie, de aparare a dreptei credinte si de intarire a vietii crestinilor ortodocsi. Ca tipograf misionar el a tiparit 63 – 65 de carti in limbile greaca, slavo-romana, romana si a tiparit carti in limba georgiana, pentru ca el este de origine din Georgia, si in limba araba. A depus o munca neintrerupta pentru raspandirea cuvantului lui Dumnezeu si pentru intarirea credintei ortodoxe in vremuri grele’.

IPS Daniel a vorbit apoi si despre Sf. Antim Ivireanul ca ierarh carturar: ‘Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul a fost un pastor de suflete carturar. Era un om invatat. Vorbea, pe langa limba sa materna (georgiana), limba turca, limba araba, limba slavona si limba romana. Atat de bine a invatat limba romana, incat a adus o contributie deosebit de importanta la promovarea limbii romane. Pana astazi avem tropare si cantari in cartile de cult asa cum au fost ele tiparite de catre Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul. In lucrarile sale, se vede ca nu cita numai Sf. Scriptura, ci o multime de Sfinti Parinti si filosofi pe care i-a citit. El a daruit Bisericii o lucrare deosebita si un impuls deosebit in viata pastorala si misionara din timpul sau’.

O a treia virtute a Sf. Antim Ivireanul este cea de mitropolit martir, dupa cum a mentionat tot IPS Daniel: ‘Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul a desavarsit procesul de romanizare al cartilor de cult, de traducere in limba romana, ceea ce a deranjat pe unii oameni din Biserica, care sustineau ca totul trebuie sa ramana in limba greaca sau in limba slavona. A aparat foarte mult demnitatea oamenilor umiliti. S-a facut avocatul saracilor, avocatul celor nedreptatiti, pentru ca a dorit ca Biserica sa fie Biserica si sa nu fie folosita de nimeni in alt scop. Era un mitropolit luptator pentru Biserica, pentru misiunea Bisericii in poporul roman si pentru dreptatea sociala’.

In cuvantul de invatatura, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si Patriarh ales al Bisericii Ortodoxe Romane, a facut cateva referiri legate de Manastirea Antim, principala ctitorie a Sf. Ierarh Antim Ivireanul: ‘Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul ramane in constiinta noastra mai ales prin aceasta ctitorie. El a facut planul bisericii, el a supravegheat constructia ei intre anii 1713 – 1715 si a ramas ca o lumanare de inviere in mijlocul Bucurestilor. Este un model de ctitorie in care viata liturgica se uneste cu filantropia, cu opera de caritate. In testamentul sau referitor la acest asezamant se spune ca obstea acestei manastiri trebuie sa ajute pe cei saraci, dupa posibilitati, si in mod deosebit se remarca grija sa pentru tinerii care se casatoresc, pentru monahii care devin preoti si pentru fetele sarace. Aceasta manastire este iubita nu numai de catre romani, ci si de georgieni, pentru ca Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul este un simbol al credintei crestine si al culturii crestine, dar si al bunelor relatii dintre popoarele ortodoxe’.

Totodata, IPS Daniel a amintit de perioada in care a luat parte la viata obstii Manastirii Antim: ‘Avem emotii deosebite, deoarece in septembrie 1988 ne-am intors din strainatate la solicitarea si indemnul vrednicului de pomenire adormit intru fericire Parintele nostru Teoctist Patriarhul. Am primit o chilie aici, la manastire, si am primit binecuvantarea lui Dumnezeu in timpul sederii aici, ca slujitor al Cancelariei Sf. Sinod si consilier pentru Sectorul ‘Teologie Contemporana si Dialog Crestin’. Am simtit mai ales binecuvantarea de la Dumnezeu prin rugaciunile ctitorului – Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul – si prin rugaciunile parintilor slujitori de la aceasta manastire, pe care la loc de frunte l-am pretuit pe parintele Sofian. Deci, a fost un laborator al invierii, tot timpul, dar mai ales in vremuri de incercare’.

Comentarii Facebook


Știri recente