IPS Mitropolit Daniel a resfintit biserica din localitatea Habasesti – Protopopiatul Pascani

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat astazi slujba de resfintire a bisericii din localitatea Habasesti, comuna Strunga – Protopopiatul Pascani. In cuvantul de invatatura rostit inainte de slujba de resfintire, IPS Parinte Mitropolit Daniel a subliniat semnificatiile slujbei de sfintire sau resfintire a unei biserici: ‘Slujba de sfintire a unei biserici arata deodata ce este Biserica si care este legatura noastra cu Biserica. Biserica aceasta de zid pe care o sfintim astazi ne reprezinta pe noi, Biserica cea vie, comunitatea credinciosilor condusi de preot, care suntem madulare sau membre ale Trupului tainic al lui Hristos. Deci, invelisul de zid este facut pentru continutul lui, care suntem noi, credinciosii. Noi, astazi, oferim lui Dumnezeu, prin resfintire, biserica aceasta cu tot ce s-a facut nou si frumos in ea. Noi oferim lui Dumnezeu lucruri din lumea aceasta – oferim pictura, oferim vesminte, oferim vase, lucruri materiale – dar primim, prin sfintirea bisericii, lucruri duhovnicesti, nemateriale, netrecatoare, ceresti, spre iertarea pacatelor si binecuvantari pentru mantuire’.

De asemenea, IPS Mitropolit Daniel a evidentiat importanta prezentei in biserica a credinciosilor: ‘Biserica dintr-un sat, ca si cladire, reprezinta comunitatea vie a celor care se roaga in ea. Oricat de frumoasa ar fi o biserica, daca este in duminici si sarbatori goala, fara credinciosi, nu este suficient de frumoasa, iar o biserica oricat de modesta sau simpla ar fi ea, sau chiar saraca, daca are multi credinciosi la slujbele din fiecare duminica si sarbatoare, atunci este bogata si frumoasa, pentru ca frumusetea cea mai mare a bisericii o reprezinta credinciosii in stare de rugaciune, adunati in iubirea Preasfintei Treimi si chemati la viata vesnica, la iertarea pacatelor si la dobandirea fericirii aici si in ceruri’.

La finalul slujbei de resfintire, IPS Parinte Mitropolit Daniel a oferit distincii de vrednicie tuturor celor care s-au implicat in lucrarile de restaurare efectuate in ultimii ani la biserica din localitatea Habasesti. De asemenea, IPS Sa a recomandat credinciosilor ca in aceasta perioada de seceta si temperaturi foarte ridicate sa inalte rugaciuni pentru ploaie si de asemenea sa faca fapte de milostenie: ‘Sa ne rugam si dimineata, si seara, inainte si dupa inceperea muncii noastre, ca Dumnezeu sa ne ajute, sa ne binecuvinteze, sa ne daruiasca sanatate, sa ne daruiasca ploaie la vreme, sa ne daruiasca imbelsugarea roadelor pamantului, sa ne pazeasca de tot felul de calamitati, de perturbari ale naturii, iar atunci cand trecem prin incercari, prin seceta, prin inundatii, prin foamete, prin boala, prin durere, prin suferinta sa ne gandim si mai mult la altii care sufera mai mult decat noi, sa fim milostivi, sa fim darnici si sa ajutam pe fiecare dintre noi, care avem nevoie de ajutor. Deci, este bine ca in aceste zile sa facem fapte de milostenie, macar cu un pahar cu apa, cu o galeata cu apa dusa la casa unui batran, unei familii sarace, unor oameni bolnavi, neputinciosi, singuri, si asa putem face un dar cat de mic semenului nostru’.

Comentarii Facebook


Știri recente