IPS Mitropolit Daniel a participat la expozitia de fotografie si icoane ‘Lumina de la Rasarit’

In prezenta IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si a PS Petru Gherghel, Episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iasi, in Sala Gotica a Manastirii ‘Sf. Trei Ierarhi’ din Iasi a fost vernisata in aceasta dupa amiaza expozitia de fotografie si icoane intitulata ‘Lumina de la Rasarit. Ortodoxia in Polonia’. Expozitia este organizata de catre Institutul Polonez din Bucuresti, impreuna cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei. In cuvantul rostit la deschiderea expozitiei, IPS Parinte Mitropolit Daniel a subliniat legaturile dintre Moldova si Polonia, stabilite inca cu cateva sute de ani in urma: ‘Aceasta expozitie este pentru noi un prilej de bucurie si un prilej de a cunoaste mai bine Ortodoxia din Polonia, mai ales ca Moldova a avut foarte multe legaturi cu Polonia, iar Voievodul Stefan cel Mare si Sfant a fost foarte apreciat de cronicarii polonezi. Cred ca nimeni nu l-a laudat mai mult pe Stefan cel Mare si Sfant decat ei, care au vorbit foarte frumos despre vitejia si despre intelepciunea acestui domnitor al Moldovei pe care Biserica Ortodoxa Romana l-a canonizat in 1992. Noi ne aflam aici intr-o cladire in care s-a afirmat unitatea ortodoxa in 1642, prin Marturisirea de credinta ortodoxa a Sf. Ierarh Petru Movila, care a fost mitropolitul Kievului, dar de origine romana, din Moldova, care a ajutat si pe ortodocsii din Polonia, asa cum a precizat de mai multe ori PF Sawa, arhiepiscop de Varsovia si primat al Bisericii Ortodoxe din Polonia’.

Expozitia ‘Lumina de la Rasarit. Ortodoxia in Polonia’ deschisa astazi in Sala Gotica a Manastirii ‘Sf. Trei Ierarhi’ din Iasi reuneste icoane, precum si fotografii care reliefeaza ortodoxia poloneza, dupa cum a afirmat Jaroslaw Godun, directorul Institutului Polonez din Bucuresti: ‘Expozitia reuneste si icoanele in original, si reproductii, dar si poza, care vorbesc despre viata Ortodoxiei din Polonia. Icoanele sunt dintr-o singura scoala de iconografie din Polonia, care acum 10 ani a fost infiintata de un parinte, din bani proprii, iar aceasta scoala este deja acreditata de Ministerul Educatiei Nationale, incat cei care o termina primesc o diploma care este recunoscuta in toata lumea. Vreau sa multumuesc IPS Voastre pentru amabilitate, cu atat mai mult cu cat IPS Voastra ati fost in Polonia. Multe biserici care sunt expuse aici au fost vizitate de IPS Voastra, incat cred ca putem spune ca acest deja-vu poate fi admirat aici, in Mitropolia dumnevoastra’.

Expozitia ‘Lumina de la Rasarit’ a fost prezentata pentru prima data la Moscova, in octombrie 2005, in galeria Catedralei ‘Hristos Mantuitorul’, si a fost deschisa de catre patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, PF Alexei al II-lea, impreuna cu mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Polonia, arhiepiscopul Sawa. In 2006, expozitia a fost prezentata in cadrul Festivalului ‘Celor Patru Culturi’ si, de asemenea, a fost gazduita la Bucuresti de Muzeul National Cotroceni. Despre semnificatiile prezentarii acestei expozitii la Iasi ne-a vorbit parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural Misionar ‘Trinitas’: ‘Expozitia de fotografie si icoane ‘Lumina de la Rasarit’ aduce iarasi in atentia iesenilor frumuseti ale Ortodoxiei din Polonia. Intre Moldova de odinioara si Polonia au existat legaturi de cooperare, bisericeasca si culturala, din cele mai vechi timpuri. Pentru ortodocsii din Romania, prezenta acestor imagini in Sala Gotica a Manastirii ‘Sf. Trei Ierarhi’ reprezinta o legatura de suflet, o legatura care a fost promovata si in anii anteriori prin expozitii asemanatoare la Palatul Culturii din Iasi, apoi prin legaturile bisericesti care s-au stabilit intre Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Biserica Ortodoxa din Polonia. Chiar PF Parinte Sawa, primatul Bisericii Ortodoxe din Polonia, a fost prezent la Iasi, iar delegatii de preoti si credinciosi au venit aici, si prin intermediul Institutului Polonez din Bucuresti am avut mai multe cai de cooperare prin care am stabilit relatii de prietenie in duhul iubirii lui Hristos’.

Comentarii Facebook


Știri recente