IPS Mitropolit Daniel a participat la decernarea titlului de Doctor honoris causa Excelentei Sale Jonathan Scheele

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a participat astazi la ceremonia de decernare a titlului de Doctor honoris causa al Universitatii ‘Al. I. Cuza’ din Iasi, sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele. Cuvantul de deschidere a fost sustinut de catre rectorul Universitatii, Dumitru Oprea, care a evidentiat sprijinul acordat de catre Comisia Europeana Romaniei si, in special, contributia pe care o are domnul Jonathan Scheele in procesul de integrare: ‘Pentru noi este un mare privilegiu ca Romania continua aceasta traditie de peste patru secole pentru a se integra intr-o structura in care ea a apartinut in urma cu sute de ani, dar sub o forma oficiala in noua structura a UE. Pentru implinire intotdeauna am avut ajutor si din afara, iar cu atat mai mult in perioada asta Delegatia Comisiei Europene are un rol cheie pentru ca de multe ori cei dintr-o familie se obisnuiesc cu ceva, si greu mai vad lucrurile mai putin placute. Acesta este rolul familiei venite de la Bruxelles in Romania, reprezentata prin Excelenta Sa Jonathan Scheele, ambasadorul Comisiei Europene la Bucuresti, si cum dumnealui ar vrea sa spuna cu siguranta ca titlul nu i se confera Excelentei Sale, ci intregii Delegatii, dar indeosebi Excelentei Sale care a reusit cu foarte multa rigoare, zambind, sa spuna lucruri foarte dure, si pentru asta noi ii multumim’.

Laudatio a fost prezentata de catre prof. dr. Henri Luchian, coordonator Institutional Socrates, care a subliniat personalitatea deosebita a sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele: ‘Omagiem astazi personalitatea stralucita si activitatea prodigioasa a domnului Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, in contextul in care serviciul extern al Comisiei a implinit 50 de ani de activitate. Nevoia reprezentarii externe coerente a comunitatilor europene s-a nascut o data cu semnarea Tratatului de la Paris prin care se pun bazele comunitatii carbunelui si otelului. Domnul Jonathan Scheele este numit sef al Delegatiei Comisiei in octombrie 2001. In 22 octombrie, la conferinta de presa sustinuta de Domnia Sa la Centrul Euroinfo, a declarat ca integrarea Romaniei in UE poate fi un succesc numai daca beneficiaza de sprijinul deplin al romanilor. Altfel spus, aceasta afirmatie se constituie ca un credo al intregii sale activitati desfasurate in tara noastra. Luand in considerare intreaga activitate a Excelentei Sale domnul Jonathan Scheele, comisia instituita prin hotararea Senatului Universitatii ‘Al. I. Cuza’ din Iasi a decis sa-i acorde titlul de Doctor honoris causa pentru contributia sa la pregatirea procesului de aderare a Romaniei la UE, pentru caracterul stiintific al evaluarii politicii economice, sociale, educationale si culturale, pentru sprijinirea constanta a invatamantului romanesc in integrarea europeana’.

Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, s-a declarat deosebit de onorat de distinctia acordata de catre Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iasi si a precizat ca titlul de Doctor honoris causa il merita toti membrii Delegatiei din care face parte: ‘Va spun sincer ca nu recunosc foarte bine acest cuvat pe care l-ati prezentat in Laudatio, nu il cunosc, dar o onoare pe care mi-o faceti astazi este oarecum greu de descris in cuvinte. A primi acest titlu onorific din partea celei mai vechi si a uneia dintre cele mai prestigioase Universitati romanesti, inima capitalei culturale a Moldovei, este un privilegiu absolut. La fel cum ar fi fost seful Comisiei Europene in acesti ultimi cinci ani, a fost un privilegiu absolut pe care viata mi l-a oferit. De aceea, primesc acest titlu in numele intregii echipe a Delegatiei. Fara ei nu as fi putut sa fac nimic’.

Cuvantul sustinut de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a reafirmat sprijinul pe care il ofera domnul Jonathan Scheele in procesul de integrare: ‘Suntem deosebit de onorati prin faptul ca putem participa la acest moment care marcheaza deodata o apreciere din partea domnului Jonathan Scheele si, in acelasi timp, o incurajare. Va multumin pentru cuvantul elegant, realist si incurajator. Ati facut o prezentare foarte clara si mai ales dorim sa va felicitam pentru ca v-ati exprimat in limba romana, ceea ce insemneaza cu adevarat o prietenie si o iubire fata de Romania, pentru ca ati facut un efort ca sa invatati limba poporului roman. Desigur ca dumneavoastra ati schitat un program si ne-ati ajutat, si consideram ca aduceti o nota de incurajare si de optimism unui popor care, intr-o anumita masura si-a pierdut increderea in capacitatea sa de a fi printre primii. Acum, idealul a fost integrarea in Uniunea Europeana. Dumneavoastra ati vorbit despre necesitatea de a arata ca dorim sa fim printre primii in Europa, in interiorul Uniunii Europene. Ati vorbit despre a saptea putere din UE, care ar trebui sa devina Romania, pentru ca este a saptea putere dupa numarul de voturi in Parlamentul European’.

De asemenea, IPS Parinte Mitropolit Daniel a prezentat pozitia Bisericii Ortodoxe Romane cu privire la integrarea tarii noastre in UE: ‘Asa cum s-a spus ieri la Bucuresti de catre PF Parinte Patriarh Teoctist, integrarea in UE este o sansa pentru Biserica si, in acelasi timp, este o datorie in plus de a aduce o contributie. Nu trebuie numai sa asteptam sa primim ceva din partea UE, ci sa ne gandim si cu ce putem contribui intr-un mod organic, intr-un mod armonios pentru ca Europa este a tuturor. Noi va multumin pentru claritatea expunerii, pentru incurajare si pentru aceasta perspectiva de a gandi si dupa ce am intrat in UE. Sa nu ramana idealul doar integrarea, iar programul ni-l fac altii. Trebuie sa avem si noi proiecte program, chiar daca proiectul nostru mai trebuie uneori armonizat cu proiectul Uniunii. Va dorim sanatate, bucurie si va rugam sa ne vizitati ori de cate ori aveti posibilitatea. Va multumim si va dorim sa aveti totdeauna bucuria de a crea bucurie altora’!

La ceremonia de decernare a titlului de Doctor. honoris causa sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a fost prezent astazi in Sala Senatului a Universitatii ‘Al. I. Cuza’ din Iasi si PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iasi. PS Sa a tinut un cuvant in care si-a exprimat increderea ca Romania isi va indeplini pe deplin obligatiile pe care le are fata de UE: ‘Ne-am bucurat intotdeauna cand am auzit ca Romania este pretuita, considerata ca o tara ce face parte din Europa, si ca ea isi va aduce contributia in aceasta mare familie. Va multumim ca ne-ati amintit ca, desi o tara mica, Romania are acelasi rol in aceasta familie umana a Europei. Tara noastra este o patrie cu atatea valori, incat credem ca intr-adevar va aduce intregii Europei acest plus pe care lumea il asteapta’.

Ministrul Afacerilor Externe, domnul Mihai Razvan Ungureanu, a reamintit importanta integrarii Romaniei in UE si ajutorul acordat de aceasta organizatie tarii noastre: ‘Titlul de Doctor honoris causa este cea mai pretioasa distinctie care reflecta o contributie cu totul aparte adusa in folosul societatii, al comunitatii academice, dar intai de toate reprezinta recunoasterea unei excelente. Domnul Jonathan Scheele a venit in Romania in octombrie 2001 si a inceput atunci o activitate cladita pe un acord continuu, adeseori fara pauza de respiratie, care s-a concretizat prin rezultate, ca ideile si valorile europene devin substanta fiecarei zile de munca. Nascuta dintr-un proiect al unei personalitati vizionare si creat prin angajamentul unor oameni devotati, care au inteles ca Europa inseamna institutie, mentalitati deopotriva. Europa inseamna si munca, dar si valoare morala. Dati-mi voie, in numele ministerului pe care am onoarea sa-l reprezint, sa va multumesc inca o data domnule ambasador pentru perseverenta cu care ati urmarit promovarea valorilor europene in Romania. De acest titul, Senatul Universitatii careia ii apartin onoreaza si truda, si angajamentul domniei voastre, atat ca european, cat si ca prieten al nostru’.

Prezent la ceremonie a fost si primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, care a declarat ca este deosebit de onorat sa participe la un eveniment atat de important: ‘Stateam si ma gandeam aici ce privilegiu imens am sa fiu primarul acestui oras, privilegiu care face de multe ori sa fii mandru, dar daca nu esti foarte atent poti sa clachezi foarte usor. Ce bucurie este sa traiesti acest moment, un moment in care vezi munca unui om care, de fapt, a venit in alta parte sa creeze bucurii si sa-i invete pe acei de acolo cum sa adere la principii europene, implinindu-se prin acordarea unui titlu de o asemenea dimensiune academica. Va multumim foarte mult, va felicit si va doresc tot binele din lume, sanatate sa aveti si ma bucur pentru ca ati dat sansa sa facem lucruri bune in Romania si in Moldova’

Comentarii Facebook


Știri recente