IPS Mitropolit Daniel a deschis oficial Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a deschis oficial Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor. In acest sens, IPS Sa a oficiat in aceasta seara slujba comuna din prima zi a Saptamanii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor la Biserica Ortodoxa ‘Sf. Gheorghe’ – vechea Catedrala mitropolitana din Iasi, iar cuvantul de invatatura a fost rostit de catre PS Petru Gherghel, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iasi. In deschiderea slujbei, IPS Mitropolit Daniel a vorbit despre coordonatele intalnirilor de rugaciune din aceasta saptamana speciala: ‘Avem deosebita bucurie si binecuvantare de a incepe in seara aceasta rugaciunea pentru unitatea crestina, saptamana sau octava de rugaciune pentru unitatea crestinilor, care anul acesta implineste 50 de ani de cand foloseste un text comun, in fiecare an, alcatuit de catre romano-catolici, protestanti si ortodocsi. Aceasta traditie deosebita insemneaza o gandire duhovniceasca mai intensa, o apropiere frateasca mai mare si o conlucrare spre slava Preasfintei Treimi, spre binele Bisericii si realizarea unitatii crestine vizibile. Rugaciunea aceasta de unitate crestina trebuie facuta in fiecare zi, asa cum ne rugam pentru unirea tuturor crestinilor, dar in aceasta saptamana trebuie sa ne rugam mai intens si sa aratam in mod vizibil dorinta noastra de a raspunde rugaciunii Mantuitorului Iisus Hristos ca ‘toti sa fie una’. Unitatea este o manifestare a lucrarii harului lui Dumnezeu in crestini, incat are o dimensiune misionara de credibilitate a Bisericii in lume. Unitatea este marturisita de catre noi in Simbolul niceo-constantinopolitan, unde vedem ca unitatea este legata de sfintenia Bisericii. Biserica este Una Sfanta, si nimeni nu poate sa avanseze pe drumul sfinteniei daca nu cauta si unitatea sau comuniunea pe care Dumnezeu o revarsa din Sf. Treime in Biserica, dupa cum persoanele Sf. Treimi, desi distincte, totusi sunt permanent unite, tot asa crestinii trebuie sa traiasca in comuniune, iar Taina Bisericii Celei Una, unita prin Duhul Sfant in credinta in Iisus Hristos, Unul Domn, spre slava lui Dumnezeu Tatal, aduna persoane diferite, popoare diferite si timpuri diferite, se exprima in mod deosebit in Sf. Euharistie, iar noi dorim ca prin aceasta rugaciune de refacere a unitatii crestine sa intarim comuniunea frateasca pana cand Hristos Domnul, prin lucrarea Duhului Sfant, ne va invrednici sa ajungem din nou la comuniunea deplina euharistica si la marturisirea dreptei credinte, dar si la o conlucrare in istorie pe baza iubirii crestine’.

Dupa oficierea slujbei, PS Petru Gherghel, Episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iasi, a rostit o omilie in cadrul careia a explicat care este semnificatia intrunirilor de rugaciune ce poarta tema ‘Pe surzi ii face sa auda, iar pe cei muti sa vorbeasca’: ‘Au trecut doar cateva zile de la inceputul unui nou an, cand toate clopotele Bisericii au vestit o noua conditie si o noua speranta pentru Biserica din Europa si din Romania. Intr-o astfel de atmosfera incepem astazi o noua saptamana de rugaciune. Dorim sa fie un inceput de pregatire si mai apoi de traire al marelui eveniment ecumenic ce va avea loc la Sibiu. Este semnificativa tema din aceasta saptamana. Este un text ce ne obliga sa ne adunam cu si mai multa forta si convingere spre Acela care a venit sa se apropie de cei suferinzi, de cei incercati, de cei ce si-au pierdut auzul si dreptul la vorba, si care doresc sa fie ocrotiti, vindecati pentru a participa din plin la viata sociala si comunitara. Domnul a creat cerul si pamantul, El le-a creat pe toate, El a asezat ordine in Univers, El a creat omul, barbat si femeie. Crestinii trebuie sa se uneasca pentru a asculta cuvantul lui Dumnezeu, care indeparteaza intunericul, elimina durerile si diviziunile, mangaie pe cei intristati, ii incurajeaza pe cei eliminati din societate si pe cei ce sunt marginalizati, si sa ceara respectarea libertatii si a demnitatii lor. Ne indreptam spre Domnul istoriei si spre Cuvantul cel vesnic ca sa ne ierte greselile trecutului, sa ne vindece de ranile pacatelor si sa ne lumineze Duhul Sau Cel Sfant pentru pasii nostri de viitor’.

Maine, la Iasi, slujba comuna va fi oficiata, incepand cu orele 17.00, la Catedrala Romano-Catolica ‘Sf. Fecioara Maria, Regina’, de catre PS Episcop Petru Gherghel, iar cuvantul de invatatura va fi rostit de catre IPS Parinte Mitropolit Daniel. Mentionam ca, in acest an, tema Saptamanii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor este: ‘Toate le-a facut bine: pe surzi ii face sa auda, iar pe cei muti sa vorbeasca’ (Marcu 7, 37).

Comentarii Facebook


Știri recente