IPS Mitropolit Daniel a deschis lucrarile simpozionului international ‘Drepturile omului – dimensiune spirituala si actiune civica’

Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ din cadrul Centrului eparhial Iasi gazduieste in aceste zile simpozionul international ‘Drepturile omului – dimensiune spirituala si actiune civica’. Simpozionul este organizat de catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Episcopia Romano-Catolica de Iasi, Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iasi si Institutul Roman pentru Drepturile Omului din Bucuresti. In deschiderea simpozionului, prof. univ. dr. Laurentiu Soitu, de la Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iasi, inspector CNA pentru zona Iasului, a vorbit despre inceputurile manifestarii ajunsa la a X-a editie: ‘In urma cu 11 ani participam la o manifestare consacrata drepturilor omului. Atunci, la concluzii, impreuna cu domnul Ion Oancea, simteam ca lipseste ceva. Ne-am asumat sarcina sa ne intoarcem fiecare acasa si sa provocam aceasta dezbatere pe dimensiunea spirituala. Am avut din prima intalnire binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, caruia i-am prezentat ideea, precum si PS Petru Gherghel, incat nu a lipsit sustinerea permanenta in acest sens’.

Tot in sesiunea de deschidere a lucrarilor simpozionului ‘Drepturile omului – dimensiune spirituala si actiune civica’, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a transmis un mesaj in care a subliniat importanta acestor intalniri: ‘Simpozionul cu tema ‘Drepturile omului – dimensiune spirituala si actiune civica’ implineste anul acesta 10 ani de existenta, adica 10 ani de activitate prin care am facut cunoscuta societatii romanesti importanta drepturilor omului pe plan international si national, dar si specificul romanesc prin perceperea si integrarea drepturilor omului, subliniind cu multa pasiune si intelepciune importanta dimensiunii spirituale ale drepturilor omului pentru educatia si actiunea civica, antrenand in aceeasi lucrare si contributia unor Biserici si comunitati religioase din Romania. Din aceste motive, la aceasta aniversare adresam conducerii Institutului Roman pentru Drepturile Omului, precum si tuturor colaboratorilor si prietenilor acestui institut, calde urari de sanatate si de noi realizari. Avem speranta ca numai prin cunoasterea temeinica a gandirii si actiunii democratice pe plan international putem corecta si completa democratia din Romania, pe de o parte, si afirma valorile spirituale romanesti in context international, pe de alta parte’.

De asemenea, PS Petru Gherghel, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iasi, a tinut sa transmita un mesaj de felicitare organizatorilor acestui simpozion: ‘Ne bucuram sa ne gasim astazi aici inca o data, la 10 ani, pentru a marca impreuna o lucrare inceputa in cei 10 ani, care a avut menirea de a face mai vizibila radacinile spirituale ale drepturilor omului, dimensiune spirituala pe care se bazeaza demnitatea lui, fundamentarea drepturilor si responsabilitatilor fiintei umane care oglindeste in Univers fata luminoasa a lui Dumnezeu, revelata in Scripturi. Doresc sa aduc aici urarea mea si rugaciunea mea celor care ma insotesc din partea Bisericii Catolice, pentru ca acest simpozion sa duca inca o piatra la fundamentul spiritualitatii drepturilor omului’.

In finalul sesiunii de deschidere a lucrarilor simpozionului ‘Drepturile omului – dimensiune spirituala si actiune civica’, prof. univ. dr. Irina Moroianu Zlatescu, directorul Institutului Roman pentru Drepturile Omului, a inmanat diploma aniversara si medalia de aur IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iasi, prof. univ. dr. Laurentiu Soitu, de la Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iasi, inspector CNA pentru zona Iasului, precum si altor sapte personalitati.

Comentarii Facebook


Știri recente