IPS Mitropolit Daniel a deschis lucrarile conferintelor preotesti din Arhiepiscopia Iasilor

Cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, la Centrul de Conferinte ‘Providenta’ din Iasi au loc conferintele preotesti. Astazi si maine vor participa la aceste conferinte aproximativ 500 de preoti care vor dezbate problema familiei crestine astazi si problema preotului aflat in dificultati materiale. In cuvantul inaugural, IPS Mitropolit Daniel a subliniat importanta si actualitatea acestei teme: ‘Tema este una nu numai sociala, ci si pastorala, fiind deosebit de importanta pentru noi ca sa o tratam atat din punct de vedere social, cat si pastoral, mai ales ca noua Lege a Cultelor defineste cultele religioase recunoscute in Romania ca ‘parteneri sociali ai Statului’. Acum avem in pregatire un acord intre Ministerul Muncii, Solidaritatii si Egalitatii de Sanse, un proiect de parteneriat concret de cooperare intre Stat si Biserica privind familia, privind copiii, privind batranii, privind persoanele defavorizate’.

Din partea Secretariatului de Stat pentru Culte a fost prezent la aceasta conferinta Florin Frunza, secretar de stat. Domnia sa a prezentat un referat din partea Secretariatului de Stat pentru Culte. Pentru inceput a fost incadrata familia in contextul globalizarii: ‘Fara indoiala procesul de globalizare este principala provocare a mileniului III. Ceea ce ridica cele mai multe semne de intrebare este semnificatia acestui ‘impreuna’. Istoria omenirii face din acest ‘impreuna’ cu termen corelativ raportat de obicei la altii. Prezentul se pare ca ne pune in fata unui ‘impreuna universal’ total. Nimeni nu mai ramane in afara acestui ‘impreuna’. Mai mult, toate valorile prezente inculturi si zone diferite sunt chemate sa participe in aceeasi masura la viitoarea lume comuna posibila a se afirma in perspectiva. Acest proces este prezent in nivelul fiecarui domeniu si aspect al vietii umane. Familia este temelia unei vieti sociale din cele mai vechi timpuri si pana in prezent. Definita in mod crestin, si nu numai, ea este celula si izvorul vietii pe pamant, temelia vietii de obste si prima Biserica intemeiata de Dumnezeu din iubire pentru om, dupa modelul Sf. Treimi si al Bisericii ceresti, adica al obstii ingerilor si sfintilor din cer’.

De asemenea, Florin Frunza a evidentiat si provocarile familiei astazi: ‘Tot mai mare ingerinta Statului, direct sau indirect, in problemele ce tin de nevoile si specificul familiei; strategiile de planning familial incluse in programele scolare ca disciplina obligatorie; unele politici demografice promovate de catre Stat; dezvoltarea unei legislatii pe linia protejarii persoanelor mai slabe care conduce la modificarea relatiilor clasice de autoritate in cadrul familiei; modificarea componentei clasice a familiei; recunoasterea cuplurilor homosexuale si chiar legiferarea lor. In acest context mondial, societatea romaneasca se confrunta dupa 1989 cu o serie de probleme care in perioada comunista erau trecute sub vedere sau erau de mai mica amploare: violenta in familie, violenta in spatiul public, fenomenul adictiei, droguri, alcool, tutun, prostitutie infantila, trafic de persoane, abandon scolar, analfabetism, copii lasati in grija bunicilor sau a altor rude pentru ca parintii sunt plecati in strainatate, oameni fara adapost si fara loc de munca, diverse forme de poluare a creatiei divine. Poporul roman este un popor religios. Daca Statul recunoaste bunastarea societatii, asa cum este mentionat in Constitutie, el trebuie sa fie constient si de nevoile spirituale ale cetatenilor sai, iar pentru implinirea acestora trebuie sa creezi un cadru adecvat pentru manifestarea libertatii religioase’.

Relatia dintre Biserica si Stat, precum si rolul Bisericii in viata sociala a fost punctat in cadrul mesajului Secretariatului de Stat pentru Culte: ‘Statul si Biserica trebuie sa coopereze, astfel incat cel aflat in suferinta sa inteleaga si sa simta in mod real mesajul evanghelic al iubirii aproapelui. Dar, pentru ca in foarte multe cazuri preotii se afla in dificultate, intrucat il marturisesc pe Hristos in comunitati mici, sarace si imbatranite, Ministerul Culturii si Cultelor a promovat un proiect de lege privind sprijinul Statului pentru salarizarea clerului, astfel incat preotii din unitatile de cult cu venituri reduse sa beneficieze de un cont mai mare al sprijinului de salarizare. Caracteristica omului este reprezentata de comuniune si de relatia cu ceilalti. Biserica trebuie sa fie o prezenta vie in societate si sa il ajute pe cel aflat in suferinta, insa nu trebuie sa devina doar una dintre institutiile Statului prestatoare de servicii sociale’.

In continuare, IPS Parinte Mitropolit Daniel a scos in evidenta originea dumnezeiasca a familiei: ‘Familia este de origine divina in sensul ca Dumnezeu a binecuvantat umanitatea sub forma de familie. Nu exista umanitate in afara familiei. Umanitatea a fost creata ca familie. Aceasta este pentru noi o dimensiune fundamentala: umanitatea apare sub forma familiei si aceasta familie este binecuvantata de Dumnezeu atunci cand a fost creat omul si a fost expresia iubirii lui Dumnezeu fata de oameni, adevar care a fost intarit prin participarea Mantuitorului la nunta din Cana Galileii, unde s-a savarsit prima minune, si anume in favoarea familiei nou intemeiate. Avem o deosebita grija atunci cand vorbim despre familie, si anume sa nu o reducem la un simplu fenomen social, familia fiind binecuvantarea fundamentala data de Dumnezeu pentru umanitate’.

Legatura dintre dimensiunea sacramentala si dimensiunea sociala a Bisericii a fost evidentiata tot de catre IPS Parinte Mitropolit Daniel: ‘Daca in comunism Biserica a fost redusa la un ghetou liturgic, la o institutie care face doar slujbe religioase, acum exista riscul in societatea secularizata ca Biserica sa fie evaluata doar dupa numarul activitatilor sociale. Trebuie pastrata o sinteza, un echilibru si o armonie intre aceste doua laturi, pentru ca viata sacramentala, viata de rugaciune si de comuniune cu Dumnezeu este izvorul comuniunii noastre intreolalta. Cand slabeste legatura noastra cu Dumnezeu in familie, slabeste si dimensiunea comuniunii umane intreolalta. Deci, ele nu trebuie sa fie despartite niciodata, nici liturghie fara filantropie, dar nici filantropie fara liturghie. Noi, ca pastori de suflete, trebuie sa tinem permanent legatura dintre spiritualitatea crestin-ortodoxa si lucrarea sociala crestin-ortodoxa. Este mare nevoie ca sa sfintim viata familiei, iar o familie cu viata binecuvantata si sfintita devine folositoare si societatii’.

Sesiunea de referate a fost deschisa de catre pr. Constantin Andrei, protopop de Iasi I, care a indentificat trei tipuri de pastoratie a familiei si a vorbit in special despre pastoratia copiilor: ‘Ca raspuns la problemele familiei am putea imparti pastoratia familiei in trei grupe, si anume: pastoratia copiilor, pastoratia parintilor sau a adultilor si pastoratia batranilor. Pastoratia copiilor trebuie sa vizeze atat educatia copiilor din familia crestina, dar mai ales a copiilor orfani cu parinti. Psihologii spun ca fragilitatea emotionala a acestora ii expun la mari riscuri, deoarece ei resimt acut lipsa dragostei parintesti. Copiii dezvolta personalitati dezarmonice si o imaturitate, astfel incat acestia vor forma o generatie de adulti cu probleme. Dintre acestia, 10% raman acasa singuri, 30% sunt lasati in grija bunicilor, iar unul din zece copii lipseste de la scoala in mod constant dupa plecarea parintilor in strainatate. La aceste probleme, Biserica trebuie sa se implice mai mult, luand masuri ferme care sa vina in sprijinul acestor copii, cum ar fi: cateheze speciale, vizite la domiciliul acestora, organizarea de excursii si pelerinaje pentru tineri, antrenarea lor in proiecte in parohie, cursuri pe teme sportive, discutii duhovnicesti pentru viata etc’.

Apoi, in referatul prezentat la aceasta conferinta, pr. Nicolae Craciun, protopop de Harlau, a tinut un cuvant in care a prezentat si cateva statistici ale Protopopiatului Harlau care scot in evidenta o viziune mai clara asupra vietii de familie: ‘Problemele legate de viata de familie sunt in general aceleasi. In Protopopiatul Harlau exista in prezent un numar de 86 de parohii care au preoti parohi, si in anul 2006 au avut loc 988 de botezuri, iar in 2007 – 498; numarul de cununii: in 2006 – 401, iar in 2007 – 133; numarul de divorturi: in 2006 – 59, iar in 2007 – 28; numarul deceselor: in 2006 – 929, iar in 2007 – 476; enoriasi plecati in strainatate: in 2006 – 2574 de persoane, iar in 2007 – 2434; media credinciosilor care frecventeaza biserica: in 2006 – 3507, iar in 2007 – 3757’.

A urmat apoi referatul prezentat de pr. Lucian Leonte, protopop de Botosani, care a prezentat cateva statistici inregistrate din anul 1990 apartinand judetului Botosani: ‘Din statistica oficiala putem observa ca in 1990 erau 3780 de casatorii, iar in 2006 numarul a ajuns la abia 2555. De la an la an constatam o scadere a numarului de casatorii si o crestere a numarului de divorturi. Daca in 1990 erau inregistrate un numar de 443 de divorturi, in prezent numarul lor este dublu, cele mai multe divorturi fiind in mediul urban, cauzele fiind alcoolismul, infidelitatea dintre soti, violenta fizica si verbala’.

In referatul prezentat la aceasta conferinta, pr. Stelian Ciurciun, protopop de Dorohoi, s-a referit la modalitati de prevenire a problemelor familiale: ‘Modalitati de prevenire ar fi acestea: eliminarea surselor de stres prin adoptarea unui program de lucru, angajarea intr-o activitate comuna a membrilor familiei, optimism si caldura sufleteasca manifestata in relatiile cu cei din jur. In relatia cu copiii nu forta si violenta rezolva problemele, deoarece copiii pot deveni victime ale violentei parintilor’.

In continuare a urmat referatul prezentat de pr. Vasile Toc, protopop de Roznov, care a prezentat rezultatele unor chestionare care au fost completate de catre preotii Protopopiatului Roznov legate de problemele familiale: ‘Avem 29 de familii mixte, dar care nu creaza probleme, nu s-au inregistrat abandonuri familiale. Nasterile si botezurile sunt din ce in ce mai putine, frecventarea scolii apare ca fiind in proportie de 97%, iar tinerii care abandoneaza scoala o fac pentru a munci. Persoanele cele mai atasate de biserica sunt cele varstnice, insa valorile spirituale se pastreaza in proportie de 80%, postul crestin se respecta in proportie de 30%, 5% sunt stapaniti de duh secularizant, indiferentism sau anticlericalism. Sursele conflictuale in familie sunt cele legate de alcoolism, de dreptul de proprietate asupra pamantului’.

La randul sau, pr. Mihai Damian, protopop de Ceahlau, a prezentat o situatie legata de problemele cu care se confrunta familia in zona Ceahlaului: ‘In cadrul Protopopiatului Ceahlau avem un numar de 31 de parohii, un numar de 6347 familii si cu 17.536 de suflete. In 2006 au fost oficiate un numar de 148 de botezuri, 78 de cununii si 249 decese. In anul 2007 avem un numar de 72 de nasteri, 27 de cununii si 163 de decese’.

Comentarii Facebook


Știri recente