IPS Mitropolit Andrei, Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice clujene

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca i-a acordat Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, titlul de Doctor Honoris Causa, informează Ziarul Lumina, Ed. de Transilvania. Același titlu i-a fost conferit și Episcopului Unit Greco-catolic de Cluj-Gherla Florentin Crihălmeanu. Manifestarea a avut loc pe 24 ianuarie, într-o zi cu rezonanțe istorice decisive în istoria poporului român, așa cum a evidențiat rectorul universității, prof. dr. ing. Radu Munteanu. S-a amintit, cu această ocazie, că formația universitară a celor doi ierarhi este și de factură tehnică, prima instituție universitară absolvită de IPS Andrei fiind Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri a Universității Tehnice din București, în timp ce Episcopul Florentin a absolvit Secția TCM a Facultății de Mecanică a Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Rectorul Universității Tehnice a mai amintit că petiția prin care intelectualii Clujului cereau înființarea Școlii Politehnice din acest oraș a fost înmânată guvernului în 1947, de reprezentanții celor două Biserici.

În cuvântul rostit, IPS Andrei a pledat cu argumente pentru complementaritatea dintre religie și știință, împotriva antagonismului dintre ele, punând în lumină dimensiunea spirituală a omului și viziunea spirituală asupra mediului și a întregii lumi. La ceremonie au participat personalități ale orașului, printre care și unul dintre ctitorii Universității Tehnice, descendent al familiei mitropolitului Nicolae Colan al Ardealului, academicianul Horia Colan, cadru didactic al instituției timp de o jumătate de secol.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…