IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, implineste 60 de ani

IPS Mitropolit Laurentiu s-a nascut la 12 octombrie 1947, in localitatea Sambata de Sus, judetul Brasov. Licentiat in Teologie la Sibiu, IPS Sa a urmat studii de teologie si ecumenism la Bossey – Geneva si Fribourg – Elvetia, iar in 1985 a obtinut titlul de doctor in Teologie la Bucuresti. A fost hirotonit arhiereu la 11 iulie 1996, pentru scaunul vacant de Episcop al Caransebesului, iar la 3 noiembrie 2005, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales in scaunul de Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului. Mai multe detalii despre viata IPS Mitropolit Laurentiu am aflat de la pr. prof. dr. Mircea Pacurariu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu: ‘IPS Sa s-a nascut in urma cu 60 de ani, in satul Sambata de Sus, langa manastirea cu acelasi nume, ctitoria lui Constantin Brancoveanu. A urmat cursurile Liceului ‘Radu Negru’ din Fagaras, iar din 1965 cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu. Indata dupa absolvire s-a casatorit si a fost hirotonit preot de catre mitropolitul Nicolae Mladin pentru parohia Lisa, unde a ostenit nu numar de ani. In 1976, dupa ce a terminat si cursurile de doctorat de la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, a fost numit duhovnic al Institutului Teologic Universitar din Sibiu, iar dupa cativa ani trecut in postul de asistent pentru Teologia Practica. Intre timp si-a sustinut doctoratul in Teologie la Bucuresti, la pr. prof. dr. Ene Braniste, si a urmat si cursuri de specializare la Institutul Ecumenic de la Bossey si la Facultatea de Teologie din Fribourg – Elvetia. In 1986 a fost numit profesor titular la catedra de Liturgica, Pastorala si Arta Crestina. Ramas vaduv, in 1996 a fost ales Episcop la Caransebes. Apreciat de membrii Sf. Sinod si de membrii Colegiului Electoral Bisericesc, dupa trecerea la cele vesnice a mitropolitului Antonie Plamadeala, a fost ales in scaunul de Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului’.

De asemenea, pr. prof. dr. Mircea Pacurariu ne-a vorbit si despre activitatea si realizarile IPS Mitropolit Laurentiu ca profesor de Teologie, precum si ca Episcop al Caransebesului si Mitropolit al Ardealului: ‘In calitate de profesor de Teologie, IPS Sa a indrumat nu numai activitatea catedrei de Liturgica, Pastorala si Arta Crestina, ci a publicat si o serie de lucrari de specialitate, fiind invitat la o serie de intruniri si de congrese de specialitate peste hotare, unde a prezentat diverse comunicari apreciate de cei care participau la respectivele simpozioane. La Caransebes, IPS Sa a indrumat activitatea eparhiei, a ctitorit mai multe schituri si manastiri, a intemeiat asezaminte de asistenta sociala, a indrumat activitatea invatamantului teologic si activitatea editoriala. Pastoreste la Sibiu de 2 ani cu cele mai frumoase rezultate. Intre acestea amintim grija deosebita pe care o poarta Facultatii de Teologie, la care IPS Sa isi continua activitatea, grija pe care o poarta pentru tiparirea de lucrari teologice in Tipografia ‘Andreiana’ din Sibiu, procurand instalatii noi tipografice. In anii din urma, Catedrala mitropolitana a imbracat haina noua, in sensul ca pictura veche a fost curatita, care apoi a fost resfintita de un sobor de ierarhi, in frunte cu Mitropolitul de atunci al Moldovei si Bucovinei, actualul Parinte Patriarh Daniel’.

Momentul aniversar de astazi a fost marcat la Catedrala mitropolitana din Sibiu, unde IPS Parinte Mitropolit Laurentiu a oficiat Sfanta Liturghie si slujba de Te-Deum, impreuna cu PS Visarion Rasinareanu. La slujba a participat un impresionant sobor de preoti, alcatuit din consilieri, profesori ai Facultatii de Teologie Ortodoxa din Sibiu si fosti studenti. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la parintele Catalin Dumitrean, purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Sibiului: ‘La Sibiu a avut loc un moment cu totul si cu totul deosebit. IPS Mitropolit Laurentiu Streza a implinit varsta de 60 ani. Intreaga comunitate a Sibiului, in duhul comuniunii, s-a bucurat de acest eveniment. Au avut loc manifestari omagiale, cea mai importanta fiind Sf. Liturghie, de la ora 08.00, dupa care a fost rostita o rugaciune de multumire. Multi profesori, parinti, calugari au adus cuvantul omagial pentru aceasta zi deosebita. IPS Sa a tinut un cuvant frumos in care a mentionat ca voia lui Dumnezeu este deasupra voii oamenilor, dupa care a oferit PS Visarion Rasinareanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, si pr. prof. dr. Mircea Pacurariu ‘Crucea Saguniana’ pentru intreaga activitate pusa in slujba Bisericii Ortodoxe Romane’.

Intru multi si fericiti ani, Inalt Prea Sfintite Parinte!

Comentarii Facebook


Știri recente