IPS Irineu despre Postul Mare: O reîntoarcere la lupta ascetică obişnuită

Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei a transmis la începutul perioadei liturgice în care ne aflăm un mesaj intitulat „Postul Mare – timp de purificare şi iluminare”.

Ierarhul spune despre post că „este un dar oferit nouă de către Biserică”, iar prin intermediul slujbelor religioase specifice ni se aminteşte că „păcatul şi moartea ne-au îndepărtat de Dumnezeu şi pe unul faţă de altul”.

Potrivit Înaltpreasfinţiei Sale, creştinul care posteşte în cele patruzeci de zile „îmbracă deja pe Hristos” pentru a participa încă şi mai deplin „la pătimirile Sale şi a ieşi împreună cu El din mormânt, biruitor asupra răului şi a morţii”.


A început Postul Mare


În toată această perioadă, adaugă Arhiepiscopul Alba Iuliei, Biserica adresează chemarea la înţelegerea Postului Mare „ca o reîntoarcere la lupta ascetică obişnuită”, explicând că este o luptă care „ne eliberează de moartea şi stricăciunea creaţiei căzute”.

În finalul cuvântului său, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu sintetizează scopul postirii.

„Omul care posteşte rupe cercul infernal al dialecticii poftei şi plăcerii, al foamei şi săturării, îndreptându-şi dorinţa spre contemplarea realităţilor cereşti”.

„Aceasta îl ajută să umble întru înnoirea vieţii (Rom. 6:4), trăind ca fiu al învierii (Lc. 20:36)”.

Foto credit: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente