IPS Demetrios a depus marturie in fata Comisiei Helsinki cu privire la starea Patriarhiei Ortodoxe de Constantinopol.

In cursul saptamanii trecute, Inalt Prea Sfintitul Demetrios – Primatul Bisericii Ortodoxe Grecesti din Statele Unite ale Americii si Exarh al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol a depus marturie in fata Comisiei Helsinki cu privire la starea Patriarhiei Ortodoxe de Constantinopol sub stapanirea turca.

Comitetul Helsinki, cunoscut si sub numele de Comitetul pentru Securitate si Cooperare in Europa, este format din 9 membri ai Senatului American, 9 membrii ai Camerei Reprezentantilor si cate 1 membru din partea Departamentelor de Stat, Apararii si Comertului.

In marturia sa, Arhiepiscopul Demetrios a subliniat tratamentul incorect la care este supusa Patriarhia Greaca din partea Guvernului Turc. Pentru a exemplifica acest lucru, Inalt Prea Sfintitul Demetrios a amintit de refuzul autoritatilor turce de a permite redeschiderea Scolii Teologice de la Halki, apoi confiscarea in mai multe randuri, intr-un mod abuziv, a proprietatilor Patriarhiei si, nu in ultimul rand, refuzul acelorasi autoritati de a recunoaste titulatura de ‘Ecumenic’ specifica Scaunului Constantinopolitan.

La aceasta audiere au mai fost prezenti Cardinalul romano-catolic Theodore McCarick de Washington si Rabinul Arthur Schneider – presedintele Organizatiei Internationale pentru Libertatea Constiintei, membrii ai Sinodului grec din Statele Unite ale Americii, precum si un mare numar de senatori americani.

Comentarii Facebook


Știri recente