IPS Daniel va sluji Sfanta Liturghie din ziua praznuirii Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul la Biserica Sfantul Ioan Botezatorul (Filarmonica)

Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va oficia, maine, slujba Sfintei Liturghii din ziua praznuirii Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul, cu ocazia hramului, la Biserica ‘Sfantul Ioan Botezatorul’ din Iasi.

Biserica ‘Sfantul Ioan Botezatorul’se afla pe Strada I.C. Bratianu, langa Filarmonica. Constructia acestui sfant locas a fost inceputa de catre domnitorul Miron Barnovschi si mama sa Elisafta, fiind terminata de domnitorul Vasile Lupu. Sfintirea bisericii s-a facut in anul 1635.

Parintele Conferentiar Dr. Viorel Sava de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi ne-a oferit mai multe amanunte despre istoricul acestei biserici: ‘Biserica al carei hram este Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, hram pe care il vom serba in ziua de 29 august, este amplasata in Centrul Municipiului Iasi, fiind una dintre cele mai importante si cele mai vechi din oras, intrucat este ctitoria domnitorului Miron Barnovschi si a mamei sale Elisafta si a fost terminata de domnitorul Vasile Lupu si intrucat aici s-a desfasurat o viata spirituala intensa. In prima jumatate a secolului al XX-lea a functionat Scoala de Cantareti Bisericesti, o scoala vestita care a dat orasului Iasi cantareti bisericesti de exceptie.’

De asemenea, Parintele Viorel Sava ne-a vorbit si despre programul liturgic care va avea loc cu ocazia hramului Bisericii ‘Sfantul Ioan Botezatorul’: ‘Cu ocazia hramului, sambata, 28 august a.c., se va savrsi Vecernia unita cu Litia, iar duminica, se vor oficia Utrenia, Acatistul si Sfanta Liturghie, urmate de slujba de pomenire a ctitorilor si binefacatorilor bisericii. Printre ctitori se numara: domnitorul Miron Barnovschi, domnitorul Vasile Lupu, dar si Vasile si Maria Rusovici care in ultimii ani au facut multe lucruri de valoare in aceasta biserica si cele cateva case din curtea bisericii. Printre invitati mentionam pe Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, precum si numerosi preoti care desfasoara activitati liturgice intense in parohiile pe care le pastoresc.’

Comentarii Facebook


Știri recente