IPS Daniel va oficia maine la Catedrala Mitropolitana din Iasi o Slujba de pomenire a Mitropolitului Dosoftei al Moldovei.

Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei va oficia maine la Catedrala Mitropolitana din Iasi o Slujba de pomenire a Mitropolitului Dosoftei al Moldovei. Ceremonia va incepe la orele 10.30 si este prilejuita de implinirea a 380 de ani de la nasterea Mitropolitului Dosoftei al Moldovei.

Parintele Nicolae Dascalu – Consilier cultural al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si Directorul Institutului Cultural-Misionar TRINITAS a precizat si faptul ca, dupa Slujba de pomenire, Editura TRINITAS va lansa 2 carti redactate in memoria Mitropolitului Dosoftei al Moldovei: ‘Editura TRINITAS a pregatit 2 volume dedicate marelui Mitropolit Dosoftei al Moldovei: un volum cu selectiuni din opera poetica Mitropolitului Dosoftei si un altul care cuprinde marturii documentare referitoare la viata si activitatea Mitropolitului Dosoftei. Cele 2 carti au fost realizate prin contributia deosebita a d-lui Prof. Nicolae A. Ursu. Cu acest prilej se vor prezenta mai multe detalii despre contributia esentiala a Mitropolitului Dosoftei la dezvoltarea culturii romanesti.’

Mitropolitul Dosoftei al Moldovei a fost unul dintre cei mai mari carturari din trecutul romanesc. El este primul poet national, versificand ‘Psaltirea in versuri’; este unul dintre primii cunoscatori si traducatori din literatura Sfintilor Parinti la noi si cel care a contribuit la formarea Limbii literare romanesti.

Mitropolitul Dosoftei s-a nascut in anul 1624, la Suceava, si a trecut la cele vesnice la data de 13 decembrie 1693 in exil, la Zolkiew (azi Nesterov) – Ucraina. A invatat la Iasi, probabil la Colegiul intemeiat in anul 1640 la Manastirea Sfintii Trei lerarhi, apoi la Scoala Fratiei Ortodoxe din Lvov unde a facut studii umaniste si de limbi. A intrat in monahism la Manastirea Probota unde a si fost calugarit sub numele de Dosoftei si unde a fost ales Episcop la Husi si, apoi, la Roman. Din 1671 a devenit Mitropolit al Moldovei.

In toamna anului 1696 a fost dus in Polonia de ostile regelui Jan Sobieski, unde a ramas pana la sfarsitul vietii. Mitropolitul Dosoftei a lasat o urma adanca in viata religioasa a Moldovei, careia ii daduse un impuls nou.

Prin reinfiintarea tipografiei, prin tiparirea de carti noi, in special de ritual bisericesc, Mitropolitul Dosoftei este continuatorul direct al operei culturale din epoca lui Vasile Lupu.

Principala opera a Mitropolitului Dosoftei si prima lui scriere care a vazut lumina tiparului este Psaltirea in versuri care a aparut in anul 1673, intr-un orasel polonez, Uniev. A tradus aceasta carte din slavoneste si aceasta traducere a vazut lumina tiparului in anul 1680.

In Molitvelnicul lui din anul 1681 si in Parimiile aparute in anul 1683, Mitropolitul Dosoftei tipareste o lunga Cronologie a Tarii Moldovei, scrisa in versuri silabice, compusa din 136 randuri. Are si niste versuri dedicate Patriarhului Ioachim al Moscovei. Importanta Psaltirii in versuri a Mitropolitului Dosoftei pentru Literatura romana veche este foarte mare. La sfarsitul Psaltirii, Mitropolitul Dosoftei tipareste si versurile lui Miron Costin privitoare la originea neamului romanesc.

Tot la Tipografia din Uniev, Mitropolitul Dosoftei publica in anul 1673 un Acatist talmacit de pre limba slavoneasca pre limba romaneasca prin iubirea de munca si ravna Prea Sfintitului Chir Domnului Parinte Dositei, Mitropolitul Sucevei. Probabil ca este o retiparire a unei parti din Acatistul Maicii Domnului, din Precinstitele Acatiste ale lui Petru Movila, aparuta la tipografia din Manastirea Pecersca in anul 1629.

In 1679 tipareste o Liturghie, tradusa de el din limba greceasca, cu numeroase note scrise in limba greaca., precum si Psaltirea slavo-romana, pe care a tiparit-o la Iasi in anul 1680.

O insemnatate mare pentru literatura noastra veche are monumentala opera cunoscuta sub titlul Viata si Petreacerea Svintilor sau Proloagele. Aceasta scriere a Mitropolitului Dosoftei cuprinde patru volume mari, tiparite intre anii 1682-1686. Opera Mitropolitului Dosoftei in mare parte este alcatuita sau tradusa dupa mai multe izvoare, cum spune el, de pe greceste si de pe sirbeste.

De asemenea, el a tradus si a trimis la Moscova si la Kiev Epistolele lui Ignatie – Arhiepiscopul de Antiohia.

Comentarii Facebook


Știri recente